Pakistan, bu yılın Şubat ayında Hindistan’la yaşadığı gerginlik sonrasında sivil uçuşlara kapattığı hava sahasını yeniden açtı.
Beş aya yakın bir süre devam eden yasak, havayollarına pahalıya patladı.
Pakistan hava sahasının çevresinden dolaşmak zorunda kalan şirketler, uzayan rotalar sebebiyle on milyonlarca USD ilave akaryakıt masrafına katlanmak zorunda kaldı.
Pakistan özellikle Avrupa ile Güneydoğu Asya arasındaki uçuşlar için önemli bir geçiş noktası niteliğini taşıyor.
Hava sahasının kapanması, bu bölgeden geçen uçuş rotalarının güneye kaydırılmasına yol açmıştı.
Yaklaşık 450 km ilave uçuş mesafesi anlamına gelen bu zorunlu değişiklik yüzünden havayolları, bazı uçuşlarını iptal etmek, bazılarının ise planlarında ciddi değişiklikler yapmak durumunda kalmışlardı.
Söz konusu yasak süresince Air India’nın 70 milyon USD, IndiGo’nun 3,5 milyon USD ve Spicejet’in 4 milyon USD civarında kayba uğradığı tahmin ediliyor.
Hatırlanacağı üzere Pakistan hava sahasının kapatılması, Türkiye ile Hindistan arasında yapılan uçuşları da olumsuz etkilemişti.
THY’nin Boeing 777-300ER tipi uçaklarla icra ettiği ve normalde 5 saat civarında süren İstanbul – Delhi seferleri, rota değişikliği sebebiyle 7 saati aşmıştı.
20 Mart 2019 tarihi itibarıyla, Airbus A321neo tipi uçaklarla Delhi – İstanbul seferlerine başlayan IndiGo da bu kötü sürprizden ciddi oranda zarar görmüştü.
IndiGo uçağı, Katar’ın başkenti Doha’da akaryakıt ikmâli için teknik duraklama yapmaya başlamıştı.
Daha sonraları, duraklama için Hindistan’ın Ahmedabad kenti kullanılmaya başlanmıştı.
ABD’den Hindistan’a sefer yapan tek havayolu olan United Airlines ise aynı sebepten dolayı, Newark ile Delhi arasındaki seferlerini süresiz olarak askıya almıştı.