Bir havalimanı terminalinin kapasitesini artırmanın en kestirme yolu, binaya eklemeler yapmak ve kullanım alanını artırmaktır.
Ama nispeten zor ve maliyetli olan bu yöntemi seçmek her zaman mümkün olmuyor.
Böyle durumlarda devreye, teknolojik yenilikler giriyor.
Dünyanın dört bir yanında yıllardır uygulanmasına karşın, pasaport kontrolünün otomatik bir biçimde yapılması işlemi ülkemizdeki havalimanlarına maalesef biraz geç geldi.
Yolcu sayısı bakımından ülkemizin ikinci en işlek meydanı konumundaki Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW), hızla artan yolcu sayısı ile baş edebilmek için işte bu teknolojik çözümlere yatırım yapmaya devam ediyor.
Hatırlanacağı üzere, Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi olarak adlandırılan uygulama Türkiye’de ilk kez, 9 Mayıs 2019 tarihinde SAW’da denenmeye başlanmıştı.
18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının kullanımına sunulan bu hizmet, yolculardan büyük ilgi gördü.
Denemelerin başladığı günden bu yana geçen yaklaşık iki aylık süre zarfında 60.000’den fazla yolcu Biyometrik Otomatik Geçiş Sistemi’nden faydalandı.
Toplam sekiz adet pasaport bankosu ile hizmet veren elektronik pasaport sistemi, 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor.
Türk yolcular yeni çipli pasaportları ile elektronik pasaport kontrol bankolarını kullanabiliyor.
Otomatik Pasaport Kontrol Uygulaması Nasıl Çalışıyor?
Yolcular yeni çipli pasaportlarının yanı sıra, daha önceden sisteme kayıt ettikleri parmak izlerini ve yüzlerini, özel hazırlanan pasaport bankolarında taratıyorlar.
Yolcuların parmak izi ve yüzü, veri tabanındaki kayıtla eşleştiriliyor.
Sistemin onay vermesi halinde, pasaport bankosunda bulunan kayar kapıyı açılarak yolcuların geçişi sağlanıyor.
Her bir yolcunun otomatik bir biçimde pasaport kontrolünü tamamlaması bir ilâ bir buçuk dakika kadar sürüyor.
Yeni sistem sayesinde bir yandan yolcu geçişleri hızlanırken, diğer yandan da bu noktalarda çalıştırılacak pasaport kontrol polislerinin sayısından tasarruf ediliyor.
Sistemin yakın bir süre sonra, yurtdışı geliş noktasındaki pasaport sistemlerine de entegre edilmesi planlanıyor.