Yılda hizmet verdiği yaklaşık 46 milyon yolcu ile, tek pistli havalimanları arasında dünyada bir numara olan Londra Gatwick (LGW), 2020 yılından itibaren ikinci pistini hizmete almaya hazırlanıyor.
İlk olarak geçtiğimiz yılın sonlarına doğru kamuoyuna yansıyan plan çerçevesinde Gatwick, halen taksi yolu olarak veya acil durumlarda ana pistin yerine kullanılan yedek pisti rutin operasyona dahil edecek.
Projeye ilişkin olarak hazırlanan ayrıntılı plan resmî kurumlara sunulmuş ve bunun ardından, üç aylık değerlendirme süreci başlamıştı.
Gatwick Havalimanı işletmesinin %50,01 oranındaki hissesinin sahibi Fransız havalimanı işletmecisi Vinci Airports tarafından yapılan açıklamaya göre, söz konusu değerlendirme süreci tamamlandı ve katılımcıların üçte ikisi, ikinci pistin hizmete alınarak havalimanının kapasitesinin artırılması yönünde görüş belirtti.
Elde edilecek kapasite artışının Gatwick’in en azından önümüzdeki 15 senelik ihtiyacını karşılayacağı söyleniyor.
Kısa pist sadece, nispeten küçük uçakların kalkışları için kullanılırken, mevcut ana pist şu anda olduğu gibi hem iniş hem de kalkışlar için kullanılmaya devam edecek.
Halihazırda kullanılan ana pistle yedek pist arasındaki mesafe 198 metre. Pistlerin birlikte çalışabilmeleri için gereken minimum mesafe ise 210 metre.
Gatwick Havalimanı yetkilileri, bir takım değişiklikler ve eklemelerle, 210 metrelik minimum şartın elde edileceğini ve güvenli bir operasyon yapılabileceğini vurguluyor.
Neticede, yedek pistin rutin operasyona dahil edilmesi sayesinde Gatwick Havalimanı’nın uçuş kapasitesinin %30 oranında artması ve yılda 80.000 yeni sefer planlanabilmesi mümkün hale gelecek.
Gatwick’e Teselli İkramiyesi
Yıllar boyunca Heathrow’la yeni bir pist için mücadele eden Gatwick, geçtiğimiz yıl bu yarışı resmen kaybetmişti.
Bununla birlikte, acil durum pistine ilişkin planların gerçekleşmesi, Gatwick için, Heathrow’a karşı kaybettiği mücadelede bir teselli ikramiyesi olarak değerlendirilebilir.
Günümüzde 53 farklı havayolunun sefer yaptığı Gatwick Havalimanı’ndan, 228 farklı noktaya direkt bir biçimde ulaşmak mümkün.