İstanbul’da yeni bir havalimanı inşa edilmesiyle birlikte tartışılan konulardan bir tanesi, Atatürk Havalimanı dış ve iç hatlar terminal binası, katlı otopark ile genel havacılık terminalini işletme hakkı bulunan TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş’nin (TAV İstanbul) bu gelişmeden mâlî açıdan ne şekilde etkileneceğiydi.
Zira yeni havalimanının hizmete girmesiyle birlikte, TAV İstanbul’un Atatürk Havalimanı’ndaki operasyonları, 6 Nisan 2019 tarihi saat 02:00 itibarıyla sona ermişti.
Gelgelelim, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) ile TAV arasında imzalanan kira sözleşmesi uyarınca, 3 Temmuz 2005 tarihi saat 00:01’den başlamak ve 2 Ocak 2021 tarihi saat 24:00’te sona ermek üzere, toplam 15,5 yıl süreyle Atatürk Havalimanı dış ve iç hatlar terminal binası, katlı otopark ile genel havacılık terminalini işletme hakkı, TAV İstanbul ‘a tahsis edilmişti.
Öte yandan, yeni havalimanı ihalesinin yapıldığı 2013 yılında ise şöyle bir gelişme yaşanmıştı.
O yılın Ocak ayında DHMİ, TAV’a gönderdiği resmî bir yazı ile İstanbul’un Avrupa yakasına yapılacak yeni havalimanının, TAV İstanbul’un 3 Ocak 2021’e kadar geçerliliği süren kira sözleşme süresinin bitiminden önce hizmete açılması halinde, çakışma dönemine ilişkin yaşanacak kâr kayıplarının DHMİ tarafından tazmin edileceği ve kayıpların tespiti için bağımsız kuruluşlardan faydalanılabileceği ifade edilmişti. (22 Ocak 2013 tarihli TAV özel durum açıklaması)
Bu yüzden, Atatürk Havalimanı’nın sözleşme süresinden daha önce ticarî uçuşlara kapanması sebebiyle, şirketin uğrayacağı kâr kayıplarının hesaplanmasına ilişkin olarak bir süredir DHMİ, TAV İstanbul ve danışmanlar tarafından çalışmalar yapılıyordu.
30 Mayıs 2019 tarihinde TBMM’ye sunulan bir soru önergesinde, işte bu tazminat meselesinin ayrıntıları hakkında bilgi istenmişti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 23 Temmuz 2019 tarihinde gönderilen cevabî yazıda ise söz konusu tazminat miktarının tespiti işinin bağımsız bir denetim firmasına ihale edildiği ve Mart 2018 tarihinde çalışmaların başladığı belirtiliyor.
Aynı yazıda, şu âna kadar belirlenen ve ödenen herhangi bir tutar bulunmadığı vurgulanıyor.
Yani neticede, TAV’a ne kadar tazminat ödeneceği henüz tespit edilmiş değil.
Bakalım, DHMİ ile gerek Türkiye’de ve gerekse yakın coğrafyamızdaki bir çok ülkede çok sayıda havalimanı terminali işletmekte olan TAV arasındaki bu pürüz nasıl giderilecek?