Geçtiğimiz hafta Türkiye’de en fazla konuşulan konuların arasında, Atlasglobal’in uçuşlarını bir süreliğine durdurması bulunuyordu.
Şirketin yaptığı açıklamadaki “…2019 yılı Nisan ayı itibariyle İstanbul Havalimanı’na geçişle birlikte lojistik ve operasyonel maliyetlerde yaşanan büyük artış, Havayolumuz açısından 2016/2017 kayıplarımızı yeterli sürede telafi etme imkanımızı ortadan kaldırmıştır.” ibaresi, tartışmaların alevlenmesine yol açmıştı.
Aynı günlerde, Onur Air Genel Müdürü Teoman Tosun’un yaptığı bir başka açıklama ise işin tuzu biberi olmuştu.
Teoman Tosun, “İstanbul Havalimanı’nın yarattığı ivmenin ticari kararlarına büyük etkisi olduğunu, havacılık gerçeğinde tüm yön eksenlerinin kesiştiğini ve “Dünya’nın buluşma noktası” sloganıyla anılan İstanbul Havalimanı’nın sadece ülkemizin değil dünyanın da en önemli projelerinden biri olduğunu” söylemişti.
Havayolu 101 olarak bu vesileyle, Onur Air’in İstanbul Yeni Havalimanı’ndaki operasyon hacmine şöyle bir göz atmak istedik.
2013-2019 yıllarına ait Aralık ayı istatistiklerini inceledik.
Şirketin, daha önce Atatürk Havalimanı’nda, bu yıl ise yeni havalimanında, aylık toplam kaç uçuş (kalkış) yapıp, ne kadar koltuk kapasitesi arz ettiğini ve pazar payını çıkardık.
Yukarıdaki grafikten de görüleceği üzere Onur Air, 2013 yılının Aralık ayında, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan toplam 712 tarifeli uçuş planlamış.
Koltuk arzı 128.000 civarında gerçekleşirken, şirketin İstanbul’daki pazar payı %5’in biraz altındaymış.
2014 ve 2015 yıllarında Onur Air hızla büyümüş.
Aylık tarifeli kalkış sayısını 1.000’e yükselten şirketin koltuk arzı neredeyse 200.000’e ulaşırken, pazar payı %6’yı buluyor.
Ancak 2016 ile birlikte iş bir anda tersine dönüyor.
Onur Air, 2015’teki zirve noktasına göre İstanbul’da %20 oranında küçülüyor.
Küçülme trendi, 2018 yılında hızlanarak devam ediyor.
Aylık kalkış sayısı 355’e, pazar payı ise %2’ye geriliyor.
İşin ilginç yanı, Onur Air’in İstanbul’daki küçülmesi, Atatürk Havalimanı’ndan yeni havalimanına geçilen 2019’da da devam ediyor.
İçinde bulunduğumuz Aralık ayında Onur Air’in İstanbul Yeni Havalimanı’ndan planlamış olduğu tarifeli kalkış sayısı sadece 147.
Koltuk arzı 27.000 civarına düşerken, pazar payı %1’in dahi altına inmiş.
Bir başka deyişle Onur Air, İstanbul’dan günde 4-5 uçuş yapar hale gelmiş.
İşin daha da dramatik tarafı ise Onur Air’in, İstanbul’da, Saudia (Suudi Arabistan) ve Aeroflot (Rusya) gibi yabancı havayollarının gerisinde kalmış olması.
Öte yandan, Onur Air’in, İstanbul pazarında hızla küçülürken, Antalya’da ve diğer pazarlarda başarılı bir biçimde büyüdüğünü belirtmeden geçmeyelim.
Geçtiğimiz günlerde filosuna on birinci A330’u katan Onur Air, 2020 yılında 36 uçaklık bir filoya sahip olmayı hedefliyor.
Temennimiz odur ki, Onur Air, 2020 yılı yaz tarifesiyle birlikte İstanbul Yeni Havalimanı’nda, eski günlerde olduğu gibi çok daha fazla sayıda uçuşla biz yolcularına hizmet vermeye başlasın.