1990’lı yıllarda Şener Şen’in oynadığı meşhur bir Artema reklamı vardı.
Şener Şen reklam boyunca, Artema muslukları açıp kapatarak, “açıyorum, kapıyorum; ben bunu hep yapıyorum.” diyordu.
Türk Hava Yolları’nın (THY), Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW) operasyonu da geride kalan 20 sene boyunca bunun bir benzeri şeklinde cereyan etti.
Bir baktık THY, SAW’dan sefer başlatmış; bir baktık seferleri durdurmuş.
Bir baktık THY, SAW’da SunExpress ve AnadoluJet markalarını sahaya sürmüş; bir baktık bu pazara kendisi girmiş.
Ve en son olarak THY, 8 Ocak 2020 günü yaptığı bir açıklama ile SAW’daki dış hat uçuşlarını “bir kez daha” AnadoluJet’e devrettiğini duyurdu.
Bu karara göre; 29 Mart 2020 tarihinde başlayacak yaz tarifesi dönemiyle birlikte THY’nin SAW’daki dış hat uçuşları, AnadoluJet markası ile icra edilecek.
Gelin şimdi hep birlikte, yakın tarihimize bir yolculuk yapalım ve THY’nin SAW hikâyesine bir göz atalım.
8 Ocak 2001: Sabiha Gökçen Havalimanı törenle hizmete girdi. THY’ye ait RJ100 tipi bir uçak (TC-THA), Atatürk Havalimanı’ndan kalkarak buraya geldi.
29 Ocak 2001: THY, SAW ile Ankara Esenboğa Havalimanı (ESB) arasında seferlere başladı.
3 Nisan 2001: THY, talep yetersizliği sebebiyle SAW – ESB hattını kapattı.
30 Nisan 2005: THY, SAW’dan dört iç hat noktasına tarifeli sefer başlattı. (Adana, Antalya, İzmir ve Trabzon)
1 Kasım 2005: Pegasus, İstanbul – Adana arasındaki ilk uçuşla, SAW merkezli tarifeli seferlere başladı. (Adana, Ankara, Antalya, Trabzon ve Van)
30 Mart 2008: THY’nin Lufthansa ile birlikte ortağı olduğu SunExpress, SAW merkezli tarifeli seferlere başladı. (iç hat: Adana, Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Kars, Sivas, Trabzon ve Van; dış hat: Berlin, Köln ve Hanover)
23 Nisan 2008: THY’nin bir alt markası olan AnadoluJet, ESB merkezli tarifeli seferlere başladı.
2009: 2009/10 kış tarifesi döneminde SunExpress’in SAW’dan sefer yaptığı Avrupa noktası sayısı 13’e yükseldi.
2009: AnadoluJet, SAW’dan iç hat tarifeli seferlere başladı. (Bodrum, Dalaman, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Konya, Trabzon ve Van.)
9 Kasım 2009: THY, SAW’dan Avrupa’nın çeşitli kentlerine tarifeli seferlere başladı. (Amsterdam, Berlin, Hanover, Köln, Londra, Moskova ve Stuttgart)
2 Haziran 2010: AnadoluJet, SAW çıkışlı Stokholm ve Kopenhag seferlerine başladı. Şirket bunlara ilave olarak THY’nin SAW çıkışlı Avrupa hatlarını devraldı. (Amsterdam, Londra Stansted, Moskova, Nahcivan)
2012/2013: AnadoluJet’in işletme maliyetlerini düşürmek amacıyla, SunExpress ile bir işbirliğine gidildi. AnadoluJet uçakları SunExpress’e kiralandı. Daha sonra bu uçaklar, SunExpress ekipleriyle birlikte AnadoluJet’e “wet-lease” yöntemiyle geri kiralandı.
20 Nisan 2012: THY, SAW çıkışlı Ankara, Antalya, Bodrum, Dalaman ve İzmir seferlerine başladı.
2012/2013: SunExpress, kademeli bir biçimde SAW operasyonuna son verdi.
30 Mart 2013: THY, SAW’dan Avrupa’nın çeşitli kentlerine tarifeli seferlere başladı. (Amsterdam, Bakü, Düseldorf, Ercan, Hamburg, Kiev, Kuveyt, Londra, Milano, Paris, Tahran, Tiflis ve Viyana). THY’nin bu uçuşlarında, SunExpress’in uçuş ekipleri kullanıldı.
29 Mart 2020: THY’nin SAW’daki dış hat operasyonu AnadoluJet’e devredildi.
Şimdi Ne Olacak?
Yukarıdaki tarih ve haberler, arşivde yaptığımız taramanın sonucunda ulaşabildiklerimiz.
Özellikle hat kapama, sefer azaltma, uçak eksiltme gibi olumsuz izlenime yol açan işlemler, havayolları tarafından mümkün mertebe sessiz bir biçimde yapıldığından, bunlara ilişkin haberlere ulaşmak nispeten daha zor.
THY’nin geçtiğimiz haftaki SAW kararında bile durum farklı değil.
Tek cümleyle yapılan açıklamada, AnadoluJet’in SAW’dan yeni dış hat seferlerine başlayacağı gibi bir algı oluşturulmuştu.
İlgili açıklamada, söz konusu seferlerin THY’den AnadoluJet’e geçeceğine ve THY’nin marka olarak SAW’dan çıkacağına ilişkin en küçük bir ipucu dahi bulunmuyor.
Bu olmadığı gibi, açıklamada, “büyüme stratejileri kapsamında” şeklinde bir ifade kullanılarak, alınan kararın adeta yeni seferler konacağı yönünde anlaşılması amaçlanmış gibi.
Neticede, THY’nin neredeyse 20 seneyi bulan SAW macerası bir kez daha rotasını değiştirmiş oluyor.
Bakalım THY’nin bundan 10 sene evvel yine AnadoluJet ve yanı sıra SunExpress ile denediği SAW mayası bu kez tutacak mı?