Uzunca bir süredir mâlî sıkıntılar içerisinde boğuşan HNA Group’ta beklenen son göründü.
Çin devleti, HNA Group’u satın almaya hazırlanıyor.
Grubun, iki aydır Çin’deki gündelik hayatı neredeyse durma noktasına getiren Coronavirus salgınından sonra iyice, borçlarını ödeyemez duruma düştüğü belirtiliyor.
Her şey planlandığı gibi giderse, söz konusu satın alma işlemi, HNA’nın şirket merkezinin bulunduğu Hainan Eyaleti tarafından gerçekleştirilecek.
Devletin el koyma planının gerçekleşmesi halinde ilk olarak, grubun havacılıkla ilgili varlıkları satılacak.
Alacaklılar ise yine birer devlet şirketi niteliğindeki Air China, China Southern Airlines ve China Eastern Airlines olacak.
2015-2017 döneminde çok hızlı bir biçimde büyüyen HNA Group, takip eden yıllarda aynı hızla küçülmeye başlamıştı.
Art arda yapılan büyük hacimli satın almalar sebebiyle şirketin borcu bir ara 86 milyar USD’ye kadar tırmanmıştı.
HNA Group’un Havacılık Sektöründeki Genişlemesi
HNA, 2015 yılı ortalarında 2,8 milyar USD gibi bir hayli yüksek bir meblağ karşılığında, dünyanın en büyük yer işletme ve kargo handling şirketi olan Swissport‘u satın almıştı.
2015 yılının sonlarına doğru ise HNA bu kez, Brezilyalı düşük maliyetli taşıyıcı Azul’a, 450 milyon USD ödeyerek %23,7 oranında ortak olmuştu.
Aynı tarihlerde, İrlandalı uçak kiralama firması Avolon Holdings de, 2,5 milyar USD karşılığında HNA çatısı altına girmişti.
Satın alma serisine 2016 yılında da hızlı başlayan HNA, Şubat ayında, elektronik ürünler dağıtıcısı Ingram Micro firmasını 6 milyar USD gibi oldukça yüksek bir meblağ ödeyerek bünyesine katmıştı.
HNA Group yine aynı yılın Nisan ayında, dünyanın en büyük uçak içi ikram ve hizmet firmalarından gategroup‘u satın almak için harekete geçmişti.
HNA, gategroup için 1,5 milyar USD nakit ödeme yapmayı teklif etmişti. HNA, 2016 yılının sonunda ise gategroup üzerinden, uçak içi ikram sektörünün bir başka önemli firması Fransız Servair‘i satın almıştı.
2016 yılının Haziran ayına gelindiğinde HNA Group, Avustralyalı düşük maliyetli taşıyıcı Virgin Australia’ya ortak olmuştu.
HNA Group çatısı altındaki HNA Aviation, 114 milyon USD karşılığında Virgin Australia’nın %13 oranında hissesini satın alıp şirketin yönetim kuruluna bir üye atarken; grubun planları arasında, bu oranı kısa bir süre içerisinde %19,99 seviyesine kadar artırmak da yer alıyordu.
2016 yılının Kasım ayında dev grup bu kez, dünyaca ünlü oteller zinciri Hilton‘un %25 oranındaki hissesini satın almıştı. HNA bu satın alma işlemi için Hilton’un en büyük hissedarı konumundaki Blackstone Group’a tam 6,5 milyar USD ödemişti.
2017 yılının Mart ayında HNA Group, Avrupa’da havalimanı yatırımı işine girişmiş ve Almanya’nın Frankfurt kenti yakınlarında bulunan Hahn Havalimanı‘nın %82,5 oranındaki hissesini 15 milyon Euro karşılığında satın almıştı.
HNA Group son olarak 2017 yılının ortalarında, dünyaca ünlü duty-free işletmecisi Dufry‘deki payını artırmıştı. Dufry’de %4,7 oranında hisseye sahip olan HNA, %16,2 oranında ilave hisse alımı yaparak, payını %20,9 oranına yükseltmişti.
HNA o günlerde ayrıca, Singapur merkezli lojistik firması CWT‘yi satın almak amacıyla, 1 milyar USD tutarında bir teklif yapmıştı.
1993 yılında kurulan HNA Group, özellikle son 10 yıl içerisinde hızla büyüdü.
Grup, dünya genelindeki 110.000 çalışanıyla yılda 25 milyar USD ciro elde ediyor.
HNA Group’un havacılık kolunda Hainan Airlines, Tianjin Airlines, Deer Jet, Lucky Air, Capital Airlines, West Air, Fuzhou Airlines, Urumqi Air, Yangtze River Express, MyCargo, Africa World Airlines ve Aigle Azur gibi şirketler bulunuyor.
Grubun havalimanı kolunda ise Haikou Meilan, Sanya Phoenix, Yichang Sanxia, Weifang Nanyuan, Manzhouli Xijiao, Anqing Tianzhushan ve Tangshan Sannvhe adlı havalimanları yer alıyor.