Amerika Birleşik Devletleri (ABD), dünyanın en büyük havayolu pazarı niteliğini taşıyor.
2019 yılında ABD’de uçakla seyahat eden yolcu sayısı 1 milyarı aşmıştı.
Bunun 811 milyonu iç hat, 241 milyonu ise dış hat yolcusuydu.
Küresel mâlî krizin hüküm sürdüğü 2009 yılında bu sayı, 618 milyon iç ve 158 milyon dış hat olmak üzere toplam 768 milyon mertebesindeydi.
Ülke ve dolayısıyla pazar bu kadar büyük olunca, hem faaliyet gösteren havayolu hem de bu havayollarının hub (merkez) olarak kullandıkları havalimanı sayısı artıyor.
Yapılan bir analizde, Amerikalı dört büyük havayolunun yıllar içerisindeki hub havalimanı gelişimi ele alınmış.
Yukarıdaki tabloda havayollarının, kendi toplam koltuk arzlarının, havalimanı bazındaki dağılımı görünüyor.
Yani mesela American Airlines, 2018 yılı verisine göre kendi açısından en fazla kapasite arzını Dallas Forth Worth Havalimanı’nda sağlıyor.
American’ın en fazla kapasite arz ettiği ikinci havalimanı ise Charlotte Douglas (CLT).
2002 ve 2007 yıllarında CLT’nin ilk beş sırada olmadığı düşünülürse, aradaki yıllarda temel bir değişikliğine olması gerektiğini tahmin edebiliriz.
Evet; CLT’nin bu şekilde listede yukarı tırmanması aslında, 2013 yılındaki American – US Airways birleşmesinin bir sonucu.
Zira CLT, US Airways tarafından hub olarak kullanılan bir havalimanıydı.
American’a benzer bir durum Delta’da da var.
Delta’nın en fazla kapasite arz ettiği nokta Atlanta Havalimanı.
Bununla birlikte, Delta’nın 2008 yılında Northwest’i satın alması sonucunda Minneapolis–Saint Paul (MSP) ve Detroit (DTW) havalimanlarının tabloda üst sıralara yerleştiği görülünüyor.
Hem MSP hem de DTW, Northwest’in hub’larıydı.
United Airlines’ın en fazla kapasite arz ettiği nokta Chicago O’Hare Havalimanı (ORD).
Tıpkı American ve Delta’da olduğu gibi, United’ın ilk sırasındaki havalimanı değişmezken, onu takip eden noktalarda büyük değişiklikler var.
Buradaki değişikliklerin sebebi de bir havayolu birleşmesi.
United’ın 2010 yılında Continental’i satın alması, bu havayolunun hub’ları olan Houston (IAH) ve Newark (EWR) havalimanlarını, United’ın tablosunda yukarı taşımış.
Çalışmada ele alınan son havayolu, Southwest.
Southwest’in sıralamasında diğer havayollarına göre dikkat çeken en önemli fark, kapasite arzının az sayıdaki havalimanında yoğunlaşmaması.
Diğer üç büyük havayolunda belli başlı bir iki havalimanı toplam kapasiteden ciddi pay alırken, Southwest’in network (uçuş ağı) yapısı nispeten küçük merkez şeklindeki havalimanlarından oluşuyor.