Güneydoğu Asya’nın en büyük havayollarından bir tanesi olan AirAsia, Coronavirus salgını krizi sebebiyle çok zor bir dönemden geçiyor.
Ernst & Young adlı mâlî denetim firması tarafından geçen hafta yayımlanan bir raporda, AirAsia’nın geleceğinin “ciddi derecede şüpheli” olduğu belirtildi.
Buna gerekçe olarak, şirketin mevcut borçlarının daha 2019 yılının sonunda yani kriz başlamadan çok önce, elindeki varlıkların değerinden 1,8 milyar Ringgit (430 milyon USD) daha fazla olması gösterildi.
Mart ayından itibaren salgının havacılık sektörü üzerindeki etkisini artırdığı hesaba katıldığında, AirAsia’nın bu kötü gidişten nasıl kurtulacağı daha büyük bir soru işareti haline gelmiş durumda.
AirAsia, yılın ilk üç aylık dönemi için kendi açısından rekor seviyede zarar açıklamıştı. (803 milyon Ringgit – 188 milyon USD)
Geçen yıl aynı dönemde 96 milyon Ringgit tutarında kâr elde edilmişti.
Şirketin kurucusu ve CEO’su Tony Fernandes ise yaptığı açıklamada, kriz sebebiyle çok sayıda tedbir aldıklarını ve AirAsia’yı daha sade ve sağlam bir yapıya sahip olacak şekilde yeniden yapılandırdıklarını söyledi.
Bunun yanı sıra bir takım iş birlikleri ve ortaklıklar konusunda da görüşmelerin devam ettiği ve yakın bir gelecekte şirkete taze yatırım girişi sağlanabileceği belirtiliyor.
Normal dönemde 250 adet civarındaki uçağı ile 160 kadar noktaya sefer yapan AirAsia, salgın sebebiyle bir çok ülkenin sınırlarını kapatması sonrasında çok büyük bir şok geçirmişti.
Hitap ettiği bölgede özellikle turizm sektörünün neredeyse durma noktasına gelmesi ve Malezya, Endonezya, Vietnam, Tayland gibi ülkelerin bu konuda son derece sıkı davranması, AirAsia’nın toparlanma sürecinin bir hayli sancılı geçeceğini gösteriyor.