Covid-19 salgınının yaralarını sarmaya çalışan havayolları, Mayıs sonu, Haziran başından itibaren uçuşlarını yeniden başlatmıştı.
Bu sıra dışı süreçte havayolları, adeta yeni kuruluyormuşçasına, hangi hatta hangi tipte uçakla kaç uçuş yapacaklarının kararını vermek zorunda kaldılar.
Temmuz ayının sonuna geldiğimiz bu günlerde dahi bir çok şirket henüz kriz öncesindeki uçuş noktası sayısının bir hayli gerisinde.
Bir yandan devletlerin uyguladıkları seyahat kısıtlamaları, diğer yandan bir anda buhar olup kaybolan yolcu talebi, bir çok hattın kapalı kalmasına yol açıyor.
İşte bu şartlar altında, bazı hatlar uzunca bir süre kapalı kalma riskiyle karşı karşıya bulunuyor.
Özellikle “ikincil” şeklinde nitelenen nispeten küçük havalimanları, bu gelişmeyi kaygıyla izliyor.
Avrupa’da bu kategoriye giren çok sayıda havalimanı yer alıyor.
OAG’nin yaptığı ve 3.000 km’den daha uzun hatların ele alındığı bir analizde risk altındaki hatları üçe ayrılmış:
- Hat başına düşen havayolu sayısının az olduğu; yani rekabetin düşük olduğu pazarlar. Bu niteliğe sahip hatların kısa sürede toparlanacağı tahmin ediliyor.
- Tatil destinasyonları. Yılın belli dönemlerinde çok sık uçuş yapılan bu hatların, salgının kontrol altına alınmasıyla birlikte daha az sıklıkla da olsa açılması bekleniyor.
- Üçüncü grupta bulunan hatlar ise uzunca bir süre tamamen kapalı kalacak gibi görünüyor. Mesela Manchester’dan Pekin ve Hong Kong’a yapılan uçuşlar, yılın ilk aylarında durdurulduktan sonra bir daha başlamadı ve yakın bir zamanda başlaması planlanmıyor. Londra Stansted, Helsinki, Brüksel ve Düsseldorf havalimanlarındaki diğer bazı hatlar da benzer riskle karşı karşıya.
Önümüzdeki dönemde özellikle Türk Hava Yolları, Emirates, Qatar Airways gibi “süper bağlayıcı” niteliğine sahip havayollarının, uçuş ağlarını nasıl yapılandıracakları büyük önem taşıyor.
Bu üç havayolunun, kendi hub havalimanları üzerinden dünyaya bağladıkları çok sayıda küçük havalimanı bulunuyordu.
Bakalım eski günlere dönüş, ne kadar bir süre içerisinde mümkün olacak; veya mümkün olacak mı?