Havacılık sektöründeki kriz hali devam ediyor.
İşlerin bir türlü arzu edildiği şekilde toparlanmaması, havayolu yönetimlerini ve bu şirketlerin ait olduğu devlet görevlilerini, farklı farklı tedbirler almaya sevk ediyor.
Avrupa genelindeki farklı uygulamalar, bu durumun güzel bir resmi gibi adeta.
Almanya, Fransa, İtalya gibi kimi hükümetler millî havayollarına yüksek tutarda mâlî yardım yaparken, İngiltere ve Türkiye gibi kimi ülkelerde ise havayollarının kendi ayakları üstünde durmaları istendi.
Şirketlerin personellerine olan yaklaşımı da benzer şekilde farklı oldu.
İşten çıkarma, ikale paketi, ücretsiz izin, maaş düşürme gibi alternatifler gündeme geldi ve uygulandı; uygulanmaya devam ediyor.
Avrupa’da Şimdiye Kadar Kaç Pilot İşini Kaybetti?
Havayolu personeli dendiğinde akla ilk gelen, uçuş ekipleri, yani pilotlar ve kabin memurları oluyor.
Uçak yolculuğu ile özdeşleştirilmiş bu iş grupları, özellikle ön plana çıkıyor.
Zira operasyonla direkt ilişkili olan bu personel, uçuş sayısının dramatik bir biçimde düştüğü günümüzdeki gibi dönemlerde hemen dikkat çekiyor.
Uçuş ekiplerinin şirket içerisinde hem sayıca fazla olması hem de maaşlarının diğer çalışanlara göre daha yüksek olması, tasarruf tedbirleri gündeme geldiğinde ilk sırada değerlendirilmelerine yol açıyor.
European Cockpit Association (ECA) adlı kurum, eldeki verilere göre kriz başladığından bu yana işini kaybeden veya kaybetme riski bulunan pilotları havayolu bazında ele aldı.
En son 30 Eylül 2020 tarihinde güncellenen verilere göre Avrupa genelinde 15.000’den fazla pilot işini ya kaybetti ya da kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
Listenin ilk sırasında Norwegian şirketi yer alıyor.
Yaklaşık 2.000 Norwegian pilotu işini kaybederken, 500 tanesi de aynı riskle yüz yüze durumda.
Ryanair, easyJet ve Tarom, riskin en fazla olduğu havayolları olarak Norwegian’ın ardından sıralanıyor.
Krizden hemen önce batan Flybe, 600 pilotun işini kaybetmesine sebep olmuş.
Almanya operasyonu kapatılan SunExpress ise 349 pilotun işsiz kalmasıyla dikkat çekiyor.
ECA’in çalışmasında dikkat çeken bir diğer husus, “atypically employed” şeklinde tanımlanan pilotlar.
Kıta genelinde 65.000 civarında havayolu pilotu olduğu ve bunların yaklaşık beşte birinin bu kategoride yer aldığı belirtiliyor.
Kişisel sözleşmeler çerçevesinde sendikasız çalışan bu pilotların bir çoğunun sözleşmesinin bitişinde yenilenmediği ve sessiz sedasız bir biçimde işsiz kaldıkları iddia ediliyor.
ECA, grafiği hazırlarken bu gruptaki pilotların yarısının işsiz kaldığını varsayarak 6.500 sayısına ulaşmış.
Ancak gerçek oranın %75-80 civarına ulaşabileceği ve sendikasız pilotlardan işsiz kalanların sayısının çok daha yüksek olabileceği söyleniyor.