Havayollarının bazı uygulamaları yolcuları adeta delirtir.
Bunlardan bir tanesi, bilet değişikliği cezasıdır.
Satın almış olduğunuz biletteki uçuş tarihinde yapmak istediğiniz basit bir değişiklik bile çok ciddi miktarda ilave para ödemenize sebep olabilir.
Bu kural öylesine kanıksanmıştır ki neredeyse dünya genelindeki tüm havayolları tarafından uygulanır.
Gelgelelim, kriz dönemleri, sıra dışı kararların alınmasına yol açar.
İşte bu günlerde o olağanüstü dönemlerden bir tanesinden geçiyoruz.
Amerikalı üç dev havayolu şirketi; United, American ve Delta, iç hat uçuşlarındaki bilet değişikliği cezasını tamamen kaldırdıklarını duyurdu.
Değişiklik kararı ilk olarak United‘dan geldi.
United, neredeyse tüm iç hat uçuşlarındaki bilet değişikliği cezasının kaldırıldığını açıkladı. Şirket bu işlem için daha önce yolculardan 200 dolara kadar ücret talep ediyordu.
Bir başka deyişle United, yıllık yaklaşık 600 milyon dolarlık bir gelirden vazgeçmiş oldu.
United CEO’su Scott Kirby, geçmiş yıllarda yaşanan krizlerde havayollarının zor durumdan çıkabilmek için yolculara yüklendiğini, bu kez böyle yapmayacaklarını belirtti.
Economy, Economy Plus, United First, United Business ve United Premium Plus, bilet değişiklik cezasının olmayacağı ücret tipleri.
United bunun yanı sıra, Basic Economy ücret sınıfındaki ve diğer tüm dış hat uçuşu biletlerindeki değişiklik cezasını da 31 Aralık 2020’ye kadar askıya almış durumda.
United’ın bu hamlesinin hemen ardından, American, Delta ve Alaska Airlines da aynı yönde adım attı.
Hattan American Airlines bir adım öteye giderek aynı değişikliğe, Kanada, Meksika ve Karayipler uçuşlarını da dahil etti.
Bu sayede yolcu talebinin canlandırılması ve krizden bir an önce çıkılması hedefleniyor.
Neticede ABD’nin üç büyük havayolu, zaten hiç bir zaman bilet değişikliği cezası uygulaması yapmamış olan Southwest’e katılmış oldu.
Sivil havacılıkla ilgili bir çok kural ve uygulama genelde önce ABD’de başlar ve oradan dünyaya yayılır.
Bakalım bu kez de aynısı olacak mı; Air France, Ryanair, Lufthansa, THY, British Airways, Emirates gibi havayolları, yolcular için adeta bir eziyet niteliğindeki bu kuralı kaldıracak mı?