Havalimanlarındaki duty-free işletmecileri için, Covid-19 salgını sonrasında yaşanan kriz sebebiyle düşen satışlar gerekçe gösterilerek ilgili resmî kurumlara yardım çağrısında bulunuldu.
Airports Council International (ACI) World ve Duty Free World Council (DFWC) tarafından yayımlanan ortak bildiride, havalimanlarındaki alışveriş hacimlerini artırmaya yönelik tedbirler alınması istendi.
Açıklamada, havalimanlarının havacılık dışı gelirleri içerisinde ilk sırada yer alan perakende ticaret gelirlerinin yaklaşık %30 oranında bir paya sahip olduğu ve bu yüzden havalimanlarının sağlıklı bir biçimde işletilebilmeleri için büyük önem taşıdığına dikkat çekildi.
ACI ve DFWC, süregiden krizin etkilerini hafifletmek amacıyla iki noktada değişiklik yapılmasını önerdi:
- Yolculara uygulanan satın alma limitlerinin, belli bazı ürün grupları için geçici olarak gevşetilmesi
- Varan yolcular için de duty-free alışveriş yapabilme imkânının sunulması
Aralarında Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Endonezya, Hindistan, Rusya, Tayland ve Türkiye’nin de bulunduğu 50’ye yakın ülkede, “arrival duty-free” uygulaması zaten mevcut.
ACI ve DFWC, bu uygulamanın tüm dünya geneline yaygınlaştırılarak, hem havalimanları arasında adil bir rekabet ortamının sağlanacağını hem de satışların artacağını öne sürüyor.
Geçtiğimiz Nisan ve Mayıs aylarında uçuşların neredeyse tamamen durmasıyla birlikte, havalimanlarındaki alışveriş miktarı neredeyse tamamen durmuştu.
Duty-free işletmecileri bundan büyük zarar görürken, havalimanı işletmecileri de elde etmeyi hedefledikleri komisyondan olmuştu.
Dükkânlar kapanınca, başta çikolata olmak üzere, son kullanma tarihi geçme riski bulunan ürünler iç piyasaya verilmiş, kimi ülkelerde bu ürünlerin fiyatlarında büyük düşüşler yaşanmıştı.
Bakalım resmî otoriteler, ACI ve DFWC’nin çağrısına ne kadar kulak verecek ve istenen tedbirleri devreye sokacak?