Japonya’nın başkenti Tokyo’ya hizmet veren havalimanlarından bir tanesi olan Narita, son derece sıra dışı bir özelliğe sahip.
Narita Havalimanı’nın ortasında diyebileceğimiz bir yerde bir tane çiftlik, faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor.
Hayır, yanlış duymadınız. Yılda yaklaşık 44 milyon yolcunun kullandığı, her gün yüzlerce uçağın inip kalktığı bu önemli havalimanında bir de çiftlik bulunuyor.
Gelin şimdi hep birlikte, bu ilginç durumun hikâyesine bir bakalım.
1960’lı yılların başlarında, Tokyo kent merkezindeki Haneda Havalimanı ihtiyacı karşılayamamaya başlamıştı.
Bunun üzerine Japon hükümeti, şehrin dışında ikinci bir havalimanı inşa etmeye karar vermişti.
Yapılan fizibilite çalışmalarının ardından 1966 yılında, yeni havalimanının yeri açıklanmıştı. Narita’da üç pistli dev bir havalimanı yapılacaktı.
İşte bunun ardından son derece sert ve uzun bir mücadele başladı. (Sanrizuka Direnişi)
Yaşadıkları bölgenin ellerinden alınıp bir havalimanı yapılmasını istemeyen yerel halk, o dönem Japonya’da bir hayli etkili olan Anti-Amerikan görüşlü grupların da desteğiyle, projeye adeta savaş açtı.
Devletle, çiftçiler ve onları destekleyen gruplar arasında sık sık çatışmalara varan tartışmalar yaşandı.
Narita Havalimanı büyük oranda tamamlanmasına karşın yıllarca hizmete sokulamadı.
Direniş bir ara öyle bir noktaya geldi ki eylemciler, uçakların iniş/kalkışını engellemek amacıyla, pistlerden bir tanesinin baş tarafına yaklaşık 60 metre yüksekliğinde bir kule dahi inşa etti
Yıllar içerisinde polisle eylemciler arasında zaman zaman çıkan çatışmalarda, her iki taraftan da hayatını kaybedenler oldu.
On seneyi aşan bu kavga dövüşün ardından en nihayetinde 1978 yılında projenin ilk bölümü tamamlandı ve açılış tarihi olarak 30 Mart 1978 seçildi.
Ancak 26 Mart günü bir grup protestocu yeni havalimanın hava trafik kontrol kulesine baskın düzenleyip buradaki ekipmanlara büyük zarar verdi.
Bu yüzden havalimanının açılışı, 20 Mayıs gününe ertelendi.
O gün geldiğinde yine çatışmalar yaşandı, hava trafik kontrol kulesinin elektriği kesildi. Ama sonunda Narita Havalimanı resmen hizmete girdi.
Fakat havalimanına, orijinal projeden farklı olarak iki pist inşa edilebildi ve bunlardan bir tanesi sadece 2.180 metre uzunlukta yapılabildi. (Diğer pist 4.000 metre)
Kısa pist, sonraki yıllarda hükümetin çiftçileri ikna etmesiyle birlikte, 2.500 metreye uzatıldı.
Bunun yanı sıra bu olay, 1980’li yılların sonlarında projelendirilen ve 1994 yılında hizmete giren Osaka Kansai Havalimanı‘nın deniz üstüne inşa edilmesine sebep oldu.
Tüm bu yaşananların ardından kalan en ilginç şey ise Narita Havalimanı’nın ortasında diyebileceğimiz bir noktada, bir çiftçi arazisinin faaliyetine devam etmesiydi.
Zira Toişi Şito, arazisini terk etmeyi reddederek, çiftçilik yapmakta ısrar etti. Şito, 1999 yılında 84 yaşındayken hayata veda etti.
Onun oğlu Takao Şito bayrağı devir aldı ve günümüzde, babasının açtığı yoldan yürümeye ve Narita Havalimanı’nın ortasında bir yerde havuç, sarımsak ve soğan yetiştirmeye devam ediyor.
Aynı bölgede küçük bir kutsal mekan bulunduğunu da eklemeden geçmeyelim. (Toho)
1976 yılında Associated Press tarafından hazırlanan bir haberde, Narita Havalimanı’nın yapımında nasıl bir mücadele yaşandığı daha iyi anlaşılıyor.