Amerika Birleşik Devletleri (ABD), ülkeye girecek tüm yabancıların Covid-19 aşısı yaptırmış olmalarını mecburi hale getirmeye hazırlanıyor.
Avrupa Birliği ve Kanada dahil bir çok ülkeye halen seyahat kısıtlaması uygulayan ABD’nin, ancak bundan sonra sınırlarını yabancılara açabileceği belirtiliyor.
Bu çerçevede kurulan bir çalışma grubunun, böylesine zor bir işin hayata nasıl geçirilebileceği hakkında başta havayolları olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelerde bulunduğu söyleniyor.
Başta havalimanları olmak üzere sınır geçiş noktalarında aşı kontrolü yapmak gerçekten son derece zor ve tartışmalı bir iş.
Kontrol aşamasını planlamadan önce ABD’li yetkililerin cevaplaması gereken bazı kritik sorular bulunuyor.
Öncelikle, hangi aşıların geçerli olacağının belirlenmesi lazım.
Pfizer, J&J ve Moderna aşıları halihazırda ABD’de uygulanıyor. Ama mesela Avrupa’da yaygın olarak kullanılan Astra Zeneca aşısı listede bulunmuyor.
Çin ve Rusya menşeli aşılar da ABD’nin onayladıkları arasında yok.
İkinci olarak, halen tıp dünyasının dahi üzerinde mutabık olmadığı, aşının koruyuculuk süresi meselesi var.
Bir kişi, Covid-19 aşısını yaptırdıktan ne kadar sonraya kadar aşılı kabul edilecek?
Üç ay, altı ay, bir sene?
Son olarak, bir yolcunun ABD’nin geçerli kabul ettiği bir aşıyı olduğunu ispatlaması meselesi geliyor.
Bunun için belki de APIS üzerinden yolcunun aşılanma bilgisinin ABD’ye aktarılması gerekecek.
Böyle bir şeyi diğer ülkeler kabul eder mi; kabul etse bile bunun sistemsel entegrasyonu ne kadar sürer; bunlar büyük birer soru işareti.
Sonbahar mevsimi yaklaşırken, dünyanın en büyük havayolu pazarı niteliğindeki ABD bakalım bu kritik konuda nasıl bir karar verecek?