Çin, Covid-19 salgını sebebiyle geçen yıl başlattığı uluslararası seyahat kısıtlamalarını, 2022’nin ortalarına kadar devam ettirmeyi planlıyor.
Çinli yetkililerin bu kararında bir değişiklik olmazsa, özellikle Asya-Pasifik bölgesindeki turizm bölgelerinin işi bir hayli zor olacak gibi görünüyor.
Zira son 10-15 yılda gelir seviyesi hızla artan Çinliler, başta kendi çevrelerindeki ülkeler olmak üzere dünyanın dört bir yanında tatil yapar hale gelmişlerdi.
2019’da yani krizden önceki son normal yılda, 150 milyondan fazla Çinli turist, iş ya da tatil amacıyla dünyanın dört bir tarafına seyahat etmişti.
Vietnam, Tayland, Japonya, Endonezya, Singapur, Malezya, Hong Kong, Filipinler, Kamboçya ve Makau, Çinli turistlerin en fazla tercih ettiği ilk on destinasyon olmuştu.
Lâkin şu sıralarda Çin dış hatlarındaki uçuş sayısı, 2019’un aynı günlerinin sadece %2’si seviyesinde bulunuyor.
Pekin yönetiminin, 4-20 Şubat 2022 tarihlerinden düzenlenecek kış olimpiyatları sırasında dahi kısıtlamaları gevşetmeyeceği belirtiliyor.
Bu durum, Çin dış hat havayolu pazarının kriz öncesine seviyesine dönüşünün 2024 yılını bulabileceği yorumlarına sebep oluyor.
Aslında bundan altı ay kadar öncesinde Çin sivil havacılığı için durum gayet parlak görünüyordu.
İç hat pazarı neredeyse kriz öncesi seviyesine ulaşırken, dış hatların da kısa bir süre içinde açılıp hızlı bir tempoya toparlanacağı tahmin ediliyordu.
O döneme Avrupa ve Amerika içinse görünüm son derece karamsardı.
Fakat aradan geçen süre içinde özellikle ABD olmak üzere Avrupa ve dünyanın diğer bazı bölgelerindeki sivil havacılık pazarları yavaş da olsa istikrarlı bir biçimde düzeldi.
Avrupa Birliği çatısı altındaki ülkelerin birbirlerine olan havayolu trafiğini serbest bırakması, yaşanan bazı aksaklıklara rağmen, bu kıtadaki dış hat seferlerinde ciddi bir artışı beraberinde getirdi.
Neticede Akdeniz havzasındaki turizm faaliyetleri istenen düzeyde olmasa bile artarken, yukarıda saydığım ve Çinli turistlerin en fazla tatil yaptığı ülkelerse bundan tamamen mahrum kaldı.
Tayland, Endonezya, Malezya gibi ülkeler, yaklaşmakta olan yılbaşı ve sonrasındaki Çin yeni yılı turizm dönemini bir kez daha pas geçmeye bakalım takat bulabilecekler mi?