Belgrad Nikola Tesla Havalimanı yenileme projesi tam hız devam ediyor.
“Güneydoğu Avrupa’nın Gelecekteki Merkezi” (Future Hub in South-eastern Europe) sloganıyla yürütülen projenin ilk aşamasındaki bazı tesisler, önümüzdeki bir kaç ay içinde hizmete girecek.
Mevcut terminale ilave olarak inşa edilen “C” binasına ilişkin ORAT (Operational Readiness and Airport Transfer) çalışmaları başladı.
Geçen ay bir grup gönüllünün katılımıyla, “giden yolcu” tatbikatı gerçekleştirildi.
Air Serbia uçaklarının da katıldığı tatbikatta, sekiz adet yeni yolcu biniş köprüsü ve beş adet otobüs kapısı (bus gate), çeşitli senaryolara göre denendi.
Havalimanının bu bölgesine, geniş gövdeli uçakların da yanaşması mümkün olacak.
Bu durum, Belgrad Havalimanı işletmecisi Vinci’nin burayı bir bölgesel hub olarak konumlandırma stratejisiyle de uyumlu.
C binasının hizmete girmesinin hemen ardından, dört yeni yolcu biniş köprüsünün daha inşaatına başlanacak.
Bunun yanı sıra, projenin yine ilk aşamasında yer alan, mevcut terminalin çatışına bir “gelen yolcu” katının eklenmesi ve terminalin merkezî bir güvenlik kontrol noktası olacak şekilde güncellenmesine yönelik çalışmalar da devam ediyor.
İkinci aşamadaysa check-in, güvenlik kontrol, bagaj teslim, duty-free gibi noktalar genişletilecek.
Ayrıca şehirden havalimanına gelen kara yolları yeniden planlanacak.
Pist İnşaatı
Belgrad Nikola Tesla Havalimanı yenileme projesinin bir diğer önemli kalemi, pistin yenilenmesi işi.
Şu anda, mevcut pistin yanına, 3.500 metre uzunluğun bir pist daha inşa ediliyor.
Önümüzdeki ekim veya kasım aylarında tamamlanması hedeflenen bu pistin hizmete girmesiyle birlikte, ana pist bakıma alınacak.
Ana pistin bakımı tamamlandıktan sonraysa, yeni yapılan pist, taxi yolu olarak kullanılacak.
Havalimanının yeni pist yapısında, operasyonu hızlandırmaya yardımcı olması amacıyla hızlı çıkış yolları da (rapid exit taxiways) bulunacak.
Projeyi Vinci Yürütüyor
Belgrad Nikola Tesla Havalimanı yenileme projesini, Fransız inşaat devi Vinci yürütüyor.
Vinci bilindiği üzere aynı zamanda küresel bir havalimanı işletmecisi.
Sırbistan hükümetinin 2016 yılında başlattığı özelleştirme süreci 2018’de tamamlanmış ve ihaleyi Vinci Airports kazanmıştı.
25 yıllık imtiyaz süresi kapsamında işletmenin yanı sıra havalimanındaki mevcut terminal binaları ile pistlerin yenilenmesi ve modernize edilmesi gibi hususlar da yer alıyordu.
Vinci, sözleşmeye göre, Sırp devletine 501 milyon Euro peşin ödeme yapmayı ve en az 732 milyon Euro tutarında yatırımda bulunmayı kabul etmişti.