Geçen yılın yaz mevsiminde özellikle Avrupa’nın bir çok havalimanında, personel sayısındaki yetersizlik sebebiyle büyük kargaşa yaşanmıştı.
Havayolu şirketleri, uçuş ekipleri açısından; havalimanı işletmeleriyse yer hizmetleri personeli açısından ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştı.
Bunun sonucunda binlerce uçuş ya iptal edilmiş ya da tehirli bir biçimde yapılabilmişti.
İş orada da kalmamış, havalimanlarında yüzlerce metre uzunluğunda kuyruklar oluşurken, yolcu bavulları adeta dağ gibi yığılmıştı.
İngiltere, “Wet-Lease” Kiralama Yöntemine Sonbahara Kadar Devam Edecek
Kargaşa yaşanan ülkelerin başında İngiltere geliyordu.
Bu yaz aynı görüntülerle karşılaşmak istemeyen sektör yetkilileri, hükümetle bir araya gelerek, doğması muhtemel personel açığına karşı tedbir almaya çalışıyor.
Avrupa Birliği’nden ayrılmasından sonra, İngiltere’deki havayolu şirketlerinin birlik içerisindeki bir diğer ülkeye tescilli bir havayolundan wet-lease yöntemiyle yani uçuş ekipleriyle birlikte uçak kiralaması uygulaması bu ilkbahar aylarında yürürlükten kaldırılacaktı.
Fakat havayollarının yoğun baskısı sonucunda, söz konusu karar sonbahara kadar ertelendi.
Basına yansıyan bilgiye göre TUI, wet-lease yöntemiyle dokuz adet uçak kiralayacak.
British Airways, yine aynı yöntemle Finnair’den dört adet; Euroflyer ise Avion Express Malta’dan üç adet uçak kiralayacak.
Bir diğer İngiliz taşıyıcı Jet2, Çek ve Slovak havayollarına ait beş adet uçağı kiralarken, easyJet’in de altı adet kiralık uçak kullanacağı belirtiliyor.
Havayolları, uçuş operasyonu konusunda bu tedbirleri alırken, yerde neler yaşanacağı henüz açıklık kazanmış değil.
Zira geçen yıl yaşanan kaosta özellikle havalimanlarında güvenlik kontrol, check-in, pasaport kontrol, bagaj taşıma gibi kritik noktalarda büyük tıkanıklıklar meydana gelmişti.
Henüz kesinleşmemiş olmakla birlikte, havalimanlarında çalışmak üzere İngiltere dışından gelecek kişilere geçici çalışma vizesi verilebileceği söyleniyor.
Bakalım 2023 yazı, Avrupa’da nasıl geçecek?