Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Salman’ın en fazla önem verdiği işlerinden bir tanesi olan Kızıl Deniz Projesi kapsamında inşa edilen Kızıl Deniz Havalimanı, bu yılın ortalarında hizmete açılacak.
Kızıl Deniz Havalimanı’nın hemen yanı başında bir de deniz uçakları terminali inşa edilecek. Buradan uçağa binecek yolcular, 30 – 40 dakikalık bir uçuşlar Kızıldeniz’deki herhangi bir destinasyona erişebilecek.
Maldivler örnek alınarak planlanan deniz uçağı seferleri, havalimanı işletmecisi tarafından icra edilecek.
Bölgedeki ulaşımı sağlamak amacıyla bunun yanı sıra helikopter ve sürat teknesi seferleri de olacak. Sonraki yıllarda buna eVTOL tipi araçlar da katılacak.
Kızıl Deniz Projesi’nde 50 otel ve 1.300 rezidans yer alacak. Marina ve eğlence tesislerinin de bulunacağı proje, 22 ada ve kara tarafında altı farklı noktaya yayılacak.
Kızıl Deniz Havalimanı’nın terminal tasarımı, dünyaca ünlü mimarlık firması Foster + Partners tarafından geliştirildi.
İlk aşaması 2023 yılında hizmete girmesi hedeflenen havalimanı, 2030 yılına gelindiğinde tamamen bitirilerek yılda en fazla 1 milyon yolcuya ev sahipliği yapacak şekilde planlanmış.
Kapasitenin 1 milyonla sınırlanması sizi yanıltmasın. Zira bu kapasite, Kızıl Deniz Projesi’ndeki otel ve rezidansların sağlıklı bir biçimde hizmet vereceği kişi sayısına göre şekillenmiş.
Üst gelir grubundan turistlere hitap edecek şekilde planlanan proje için bu kapasitenin uzunca bir süre yeterli olacağı belirtiliyor.
Bölgeye gelecek turistlerin proje hakkındaki hem ilk hem de son izlenimlerini edinecekleri nokta olması sebebiyle, Kızıl Deniz Havalimanı’nın hem görünümü hem de yolcu deneyimi süreçlerine büyük önem veriliyor.
Havalimanı, çevre-dostu bir yapıya sahip olurken, tasarımı da Kızıl Deniz Projesi’nin genel havası ve görünümüyle uyumlu olacak.
Foster + Partners şirketinden yapılan açıklamada, “Çöl manzarasının renklerinden ve dokusunda ilham alarak geliştirdikleri terminal tasarımının, sakin ve lüks bir seyahat atmosferi yaratmayı hedeflediğini” vurgulanmıştı.
3.700 metre uzunluğundaki piste, Airbus A380 dahil tüm yolcu uçakları iniş/kalkış yapabilecek.
Havalimanı terminali beş ayrı bölümden oluşuyor. Hepsi aynı anda inşa edilmeyecek. Bunun yerine, kapasite ihtiyacı arttıkça yeni bir bölüm eklenecek şekilde tasarlanmış.
Havalimanının bir diğer özelliği, sanal (dijital) hava trafik kontrol kulesi uygulamasının kullanılacak olması.