Covid-19 krizi, sivil havacılık sektörünü daha önce hiç görülmemiş bir biçimde etkilemişti.
Uçuşlar neredeyse tamamen durma noktasına gelirken, uluslararası seyahatler neredeyse sıfıra inmişti.
2020 yılında yaklaşık üç ay boyunca yaşanan şok döneminin ardından sektör yeniden hareketlenirken, öncelikle iç hat uçuşları başlatılmıştı.
Ülkelerin uygulamaya koyduğu sıkı tedbirler ve kurallar, uluslararası seyahatin toparlanma sürecini bir hayli yavaşlatmıştı.
Bununla birlikte, sivil havacılık sektörü o bildiğimiz mukavim yapısını yine göstermiş ve tedbirler gevşetildikçe büyük bir hızla toparlanmıştı.
Krizin devam ettiği dönemde merak edilen konulardan bir tanesi, krizden sonra bölgeler arasındaki yolcu trafiğinde herhangi bir değişim olup olmayacağıydı.
IATA’nın hazırladığı bir grafiğe göre, bölgeler arasındaki yolcu akışı büyük oranda eski haline dönmüş durumda.
Hem de Çin pazarının tam olarak açılmadığı 2022 yılında.
Grafikte, bölgelerin büyüklüğü, her bir bölgedeki yolcu sayısını; bölgeler arasındaki çizgilerin kalınlığı ise söz konusu bölgeler arasındaki yolcu sayısını gösteriyor.
Ayrıca çizginin rengi, hangi bölgeden hangi bölgeye daha fazla yolcunun seyahat ettiğini vurguluyor.
Yolcu sayısı henüz kriz öncesine ulaşmasa da bazı temel parametrelerin normale döndüğü görülüyor.
Mesela hem 2019’da hem de 2022’de, havayoluyla yapılan seyahatlerin yüzde 85’i bu grafikte tanımlanan bölgelerin içinde başlayıp bitmiş.
Bölgeler arasındaki seyahatlerde en büyük pay, yüzde 3’lük oranla Avrupa – Asya Pasifik pazarına aitken, Avrupa – Kuzey Amerika pazarı yüzde 2’lik payla ikinci sırada yer alıyor.