Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük havayolu olan Ryanair, Almanya’ya adeta isyan etti.
Ryanair CEO’su Eddie Wilson dün Berlin’de yaptığı bir açıklamada, Almanya pazarını uzun vadeli planlarından çıkardıklarını duyurdu.
Eddie Wilson buna gerekçe olarak, Alman hükümetinin 2024 yılında artırmayı düşündüğü havacılık vergilerini gösterdi.
Almanya’daki havalimanı, güvenlik ve hava trafik vergi ve harçlarının Avrupa’nın en yükseği olduğunu belirten Wilson, bu ülkedeki maliyetlerinin çok yüksek olduğunu söyledi.
Eddie Wilson, Almanya’da halihazırda yürütülen politikanın, yolcuları Frankfurt ve Münih havalimanlarına kanalize etmek üzerine olduğunu ve bunun, Lufthansa’ya fayda sağlamaktan başka bir işe yaramadığını iddia etti.
Kış 2024 tarifesine göre Ryanair’in Berlin Havalimanı’ndaki kapasitesi, Covid-19 krizi öncesine göre yüzde 25 daha düşük seviyede gerçekleşecek.
Ryanair’in krizi çoktan geride bırakmış bir havayolu olduğu düşünülürse, Berlin’deki durum daha net anlaşılabilir.
Ryanair, 31 Mart 2022 tarihi itibarıyla Frankfurt Havalimanı’ndaki üssünü kapatmış ve buradaki beş adet uçağını daha kârlı olduğu noktalara yerleştirmişti.
Şirketin bu kararında yine artan maliyetler etkili olmuştu.
Benzer bir biçimde easyJet, Almanya iç hat pazarından çekilmiş ve bu sayede kârlılığının arttığını açıklamıştı.
Hatta Almanya’nın millî havayolu şirketi Lufthansa, iç hat pazarındaki kapasitesini mümkün olduğunca daraltarak, rekor kâr elde etmişti.
Dolayısıyla, Ryanair yönetimi her ne kadar bu gelişmelerden Alman halkının ve ülke ekonomisinin zarar göreceğini iddia etse de Alman hükümetinin bu durumdan pek de şikâyetçi olduğunu düşünmüyorum.
Zira Almanya’da kısa mesafeli seyahatler uzunca bir süredir sistematik olarak demiryoluna yönlendiriliyor.
Yukarıda da belirttiğim üzere, Lufthansa’nın iki hub’ı, Frankfurt ve Münih bu stratejide önemli rol oynuyor. Zaten iç hatlardaki kapasitenin 15 – 20 yıl öncesinden bile düşük bir seviyede kalması, planın işlediğinin bir göstergesi şeklinde kabul edilebilir.
Anlaşılan o ki Alman hükümeti, ülkedeki küçük havalimanlarının uluslararası uçuşları konusunda daha ziyade Türk Hava Yolları ve Pegasus’un geniş ağına güveniyor. 🙂