Türk Hava Yolları (THY) halihazırda ABD’de 12 farklı noktaya tarifeli yolcu uçağı seferi düzenliyor.
15 Kasım’da (2023) açılması planlanan Detroit hattıyla birlikte bu sayı 13’e yükselecek.
Bilindiği üzere Türkiye ile ABD arasında direkt sefer yegâne havayolu şirketi, THY.
Dolayısıyla, THY’nin bu pazarda yaptığı kapasite artışı, iki ülke arasındaki trafiğin seviyesinde neredeyse bire bir belirleyici oluyor.
Temmuz 2019’la Temmuz 2023’ü kıyasladığımızda, söz konusu pazardaki koltuk kapasitesinin, 200 bin seviyesinden neredeyse 400 bine ulaştığını görüyoruz.
Türkiye bu sayede, ABD’nin sekizinci büyük Avrupa pazarı haline gelmiş durumda.
Gelgelelim, Nisan 2022 – Mart 2023 arasında ABD ile Türkiye arasında seyahat eden yolcuların ne kadarının İstanbul’a girdiği, ne kadarının aktarmalı uçuş yaptığına bakınca ortaya bambaşka bir resim çıkıyor.
OAG’nin derlediği veriye göre, ABD çıkışlı İstanbul yolcularının sayısı yılda 1 milyona ulaşıyor ve bunun yüzde 25 gibi hayli düşük orandaki bir bölümü İstanbul’u ziyaret ediyor.
Yolcuların geri kalan dörtte üçü, buradan farklı ülkelere aktarma yapıyor.
İstanbul’dan aktarma yapan yolcuların en fazla gittiği bölge, Orta Doğu. Orta Doğu’ya devam eden yolcuların, aktarmalı yolcular içindeki payı yüzde 28.
İkinci sırada yüzde 25’le Avrupa geliyor.
Bunları Güney Asya (yüzde 17), Doğu Avrupa (yüzde 15) ve Afrika (yüzde 9) takip ediyor.
Havayolu 101’de yıllardır değindiğim üzere, aktarmalı yolcu oranında kantarın topuzunun kaçırılmaması gerekiyor.
Zira bir kente giren, orada zaman geçiren, tatil yapan bir turist; o kentin herhangi bir havalimanını sadece aktarmalı uçuş için kullanan bir turiste göre her anlamda çok daha büyük fayda sağlıyor.