Airbus UpNext - Otomatik Taxi Denemesi

Airbus, “Taxi” Operasyonunu Otomatik Hâle Getirmek İstiyor

Airbus, uçakların yerde gerçekleştirdiği ve “taxi” olarak adlandırılan süreci tamamen otomatik hâle getirmeyi hedefliyor.

Airbus’ın bir iştiraki olan Airbus UpNext firması bu amaçla, otomatik taxi işlemini destekleyecek teknolojileri denemeye başladı.

Optimate adı verilen üç yıllık araştırma projesi, uçak navigasyon sistemlerini, insan – makine arayüzünü ve genel uçuş güvenliğini iyileştirmek için gelişmiş otomasyon, bilgisayar görüşü, veri füzyonu ve makine öğrenimi dahil olmak üzere çok çeşitli son teknolojileri bir araya getirecek.

Airbus UpNext - Otomatik Taxi Denemesi
Airbus UpNext – Otomatik Taxi Denemesi

Optimate projesinin temelde iki amacı bulunuyor:

  • Daha doğru ve güvenilir konum hesaplamasına dayalı bir otomatik taxi sistemi geliştirmek, test etmek ve konum kullanılabilirliğini ve navigasyon sistemi sağlamlığını iyileştirmek için kuantum algılamanın potansiyelini değerlendirmek,
  • Pilotların stratejik kararlarını ve hava trafik kontrolü ve havayolu operasyon merkezleriyle etkileşimlerini desteklemek için işbirlikçi bir harita ve sanal uçuş asistanının yeteneklerini araştırmak.

Yeni mimari ve algoritmalar, gerçek bir uçak kokpitinin temel işlevlerini taklit eden ve bir yolcu uçağı gibi havalimanı pistlerinde hareket edebilen test aracıyla doğrulanacak.

Bu araç, en yeni nesil LIDAR ve harici kameralar gibi gelişmiş otomasyon teknolojilerinin yanı sıra atalet ve GPS teknolojileri, uydu ve 5G ile birlikte bir A350 kokpitinin bir bakıma kopyası olacak.

Projenin son aşamasında, geliştirilen sistem, gerçek bir A350 üzerinde denenecek.


Posted

in

,