THY - Airbus A330

Nijerya’da Problem Yaşama Sırası THY’de

Nijerya son yıllarda sık sık, ülkeye sefer yapan yabancı havayollarıyla yaşadığı sorunlarla gündeme geliyor.

Nijerya, yaşanan döviz sıkıntısını gerekçe göstererek, yabancı havayollarının kazandığı paraları kendi ülkelerine transfer etmelerine izin vermiyordu.

2023 ortasında bu meblağ 800 milyon dolara kadar çıkmıştı.

Bunun üzerine bazı havayolları uçuşları durdurma tehdidinde bulunurken, Emirates ise Dubai – Lagos seferlerini gerçekten durdurmuştu.

Son anda yeni bir kriz yaşanmazsa, Dubai – Lagos uçuşları ancak 1 Ekim 2024 tarihinde başlayacak.

Nijerya’da Problem Yaşama Sırası THY’de

Bu hafta başında çıkan haberlere göre Nijerya’da sorun yaşama sırası THY’ye geldi.

Nijerya İşçi Kongresi (Nigeria Labour Congress – NLC), sendika üyesi yedi personelin, herhangi bir gerekçe gösterilmeksizin işten çıkarıldığını iddia ediyor.

NLC bu yüzden, 21 Mayıs 2024 Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere, işten çıkarılan, görevi bırakmaya zorlanan veya baskı altında istifaya zorlanan tüm THY personeli herhangi bir kayıp olmaksızın işlerine tamamen iade edilene kadar Lagos’ta, THY aleyhine bir grev başlattı.

Bu gelişmenin ardından THY’nin, 21 Mayıs günkü Lagos – İstanbul seferini (TK626), yolcularını almaksızın gerçekleştirdiği ve sonrasındaki uçuşları süresiz olarak iptal ettiği belirtiliyor.

Nijerya Sivil Havacılık Kurumu’nun araya girerek tarafları uzlaştırmaya çalıştığı; bununla birlikte, yolcuların havalimanında bırakılması sebebiyle THY’ye bir ceza kesilmesinin de gündemde olduğu söyleniyor.

THY'nin İstanbul - Lagos uçuşları (Mayıs 2024)
THY’nin İstanbul – Lagos uçuşları (Mayıs 2024)

THY ise bu iddialara karşı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, söz konusu yedi personelin, yaptıkları usulsüzlükler sebebiyle şirketi 600.000 USD’den fazla zarara uğrattıklarına dikkat çekildi.

Bu olay sebebiyle personelin istifasının istendiği, üçünün bunu tercih ettiği; istifa etmemekte ısrar eden dört personelin ise işten çıkarıldığı belirtildi.

THY ayrıca, suiistimalin açık ve tartışmasız kanıtlarına rağmen sendikanın, çalışanların işe iade edilmemesi halinde grev yoluyla havayolunun Nijerya’daki faaliyetlerini felç etmekle sürekli tehdit ettiğini vurguladı.

THY son olarak, yasadışı ve haksız eylemlere karşı hiçbir müsamaha gösterilmeyeceğini ve bu doğrultuda hareket ederek süreçle ilgili tüm yasal haklarını kullanacağını duyurdu.

THY’nin İstanbul – Lagos uçuşlarının yeniden ne zaman başlayacağı, süregiden bu sorunun çözülmesine bağlı görünüyor.

Nijerya’nın yabancı havayollarına karşı olumsuz tutumu gerçekten anlaşılacak gibi değil.

2006 yılından bu yana bir bakıma Nijerya’yı dünyanın bir çok noktasına bağlayan THY’ye karşı çıkarılan zorluklar sonuçta, ülkenin kendisine zarar verecek.


Posted

in

,