Yatırımcı Şirket, Southwest Airlines Yönetiminin Değişmesini İstiyor

Geçtiğimiz günlerde 1,9 milyar USD tutarında Southwest Airlines hissesi satın alan Elliott Investment Management, şirket yönetiminin değişmesini talep etti.

Bu miktar, şirket hisselerinin yaklaşık yüzde 11 oranındaki bölümüne denk geliyor.

Elliott Investment Management tarafından yapılan açıklamada, “Southwest’in kötü bir biçimde idare edilmesi ve şirket yönetiminin, strateji değişimine karşı gösterdiği inatçı isteksizlik; hissedarlar, çalışanlar ve yolcular için hayal kırıklığına yol açan sonuçlar doğuruyor.” denildi.

Southwest Airlines Hisse Değeri (2020 - 2024)
Southwest Airlines Hisse Değeri (2020 – 2024)

Açıklamada ayrıca, Southwest’in hisse değerinin 2021 yılı başlarından bu yana yüzde 50 oranında değer kaybettiği ve şu sıralarda, Covid-19 krizinden önceki seviyenin bile altına indiğine dikkat çekildi.

Elliott Investment Management, yolcuların Southwest uçuşlarında daha fazla seçeneğe sahip olması, maliyetlerin kontrol altına alınması ve artık iyice eskiyen BT sistemlerinin güncellenmesi gibi noktalarda da değişim gerektiğini vurguladı.

Bununla birlikte, Southwest’teki güncel sorunların belki de bir numaralı sebebi konumundaki tek tip filo (Boeing 737) yapısına değinilmedi.

Bilindiği üzere, Boeing 737 üretiminde yaşanan aksaklıklar bir süredir, diğer bir çok havayolu gibi Southwest’in de büyümesine ket vuruyor.

Şirket son olarak, bu yılın ilk çeyreğinde 231 milyon USD zarar etmişti.

Yatırım firmasının hedefindeki Yönetim Kurulu Başkanı Gary Kelly ve CEO Bob Jordan’ın, Southwest’teki toplam çalışma süresi 74 yılı buluyor.

Sivil havacılık sektörünün adeta Amerikan Rüyası şeklinde adlandırabileceğimiz Southwest, bakalım beklenen dönüşümü gerçekleştirebilecek mi?