ABD, Irak Hava Sahasındaki Bazı Uçuşları Sebebiyle Emirates’e Ceza Kesti

ABD Ulaştırma Bakanlığı, 2019 yılında İran hava sahasını, belirlenmiş kurallar dışında kullanan Emirates’e 400.000 USD tutarında ceza kesmişti.

Taraflar arasındaki uzlaşmaya göre Emirates, bir daha bu hatayı tekrarlamaması şartıyla, 200.000 USD ödeyecekti.

Fakat Bakanlığın tespitlerine göre, Emirates, Aralık 2021 – Ağustos 2022 arasında benzer bir yasağı bu kez Irak FIR hattında ihlal etti.

Bu gelişme üzerine, Emirates’e 1,5 milyon USD tutarında yeni bir ceza kesildi. Bir sene içinde olayın tekrarlanması durumunda, 300.000 USD ilave ceza uygulanacak.

Şirketten yapılan bir açıklamada ise söz konusu uçuşların, ABD tarafından ilan edilen yasaklı irtifa seviyesinin üzerinde yapılmak istendiği fakat Irak hava trafik kontrol merkezinin buna izin vermemesi sebebiyle böyle bir durumun yaşandığı belirtildi.

Emirates (EK201) Dubai - New York Rotası
Emirates (EK201) Dubai – New York Rotası

“Emirates’in, İran veya Irak hava sahasını kullanmasına ABD ne karışır!” diyebilirsiniz ama kazın ayağı öyle değil.

Emirates ile New York merkezli JetBlue arasında bir codeshare (kod paylaşımı) anlaşması bulunuyordu. Cezaya konu olan uçuşlarda JetBlue kodlarının da kullanılması, ABD tarafını harekete geçirmişti.

Bununla birlikte, JetBlue ile Emirates arasındaki codeshare anlaşmasının 2022 yılında sona erdiğini ve artık böyle bir sorunun söz konusu olmadığı ekleyelim.