Amsterdam Schiphol Havalimanı’nın genişleme projesinin maliyeti giderek artıyor.
Schiphol Havalimanı İşletmesi’nin (Royal Schiphol Group) projeyi tamamlamak için 400 milyon Euro tutarında ilave bir borçlanmaya gideceği belirtiliyor.
Bunun yanı sıra, 2018 yılında projeye ilişkin ihaleyi kazanan ve TAV İnşaat ve Rönesans Holding’in grup şirketi Ballast Nedam’dan oluşan konsorsiyuma (Ballast-Nedam TAV) açılan dava da devam ediyor.
Söz konusu davanın kaybedilmesi halinde, maliyetin 500 milyon Euro daha artacağı kaydediliyor.
Aslında 2019 yılında bitirilmesi hedeflenen yeni terminalin 500 milyon Euro’ya mâl olacağı hesaplanıyordu. Müteahhit firma değişikliği sebebiyle faturanın 1,4 milyar Euro’ya çıkması bekleniyor. Davanın kaybedildiği bir senaryoda, toplam tutar 2 milyar Euro’ya dayanacak.
İşin kötü yanı, genişleme projesinde yaşananlar, Schiphol’e sefer yapan havayollarına ve dolayısıyla yolculara da yansıyacak. Schiphol’deki vergi ve harçların yüzde 50’yi aşan oranda artırılacağı iddia ediliyor.
Burayı hub olarak kullanan KLM’in geçen seneki havalimanı giderlerinin 400 milyon Euro civarında olduğu ve belirtilen zammın yapılması durumunda Hollandalı havayoluna, 200 – 300 milyon Euro civarında ilave bir yük geleceği vurgulanıyor.
Hatırlanacağı üzere, Royal Schiphol Group, 2021’in sonlarına doğru, Ballast-Nedam TAV ile olan anlaşmayı iptal ederek yeni bir ihale düzenlemişti.
Bu gelişme, hem maliyetlerin artmasına hem de proje süresinin uzamasına yol açmıştı.
2022 yılı ortalarında sonuçlanan yeni ihaleyi, Hollandalı inşaat firması BAM Bouw en Techniek kazanmıştı.
Amsterdam Schiphol – Pier A
TAV İnşaat ve Rönesans Holding’in grup şirketi Ballast Nedam, Avrupa’nın önde gelen havalimanlarından Amsterdam Schiphol Havalimanı’ndaki ek terminalinin yapım ihalesini 2018 yılında kazanmıştı.
Normalde 2019 yılında bitirilmesi gereken genişletme çalışmaları kapsamında, Pier A adı verilen, 400 metre uzunlukta, üç katlı ve 57.000 m²’lik kullanım alanına sahip yeni bir iskele inşa edilecekti.
Yeni iskelenin kuzeyinde, dar gövdeli uçaklar için beş adet, güneyinde ise geniş gövdeli uçaklar için üç adet kapı bulunacaktı.
İlerleyen dönemde güney tarafa geniş gövdeli uçaklar için iki kapı daha eklenerek toplam yeni kapı sayısı ona yükselecekti.
Ek terminal binası ayrıca, sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde inşa edilecek ve 5.000 m²’lik bir alana sahip güneş panellerinin yanı sıra, temizlik için yağmur suları kullanılacaktı.