Sydney Havalimanı - CrowdStrike Arızası (19 Temmuz 2024)

Güvenlik Yazılımındaki Hata, Havacılık Sektörünü Alt Üst Etti

Crowdstrike adlı siber güvenlik firmasının yazılımında yaşanan bir arıza, sivil havacılık sektörünü alt üst etti.

19 Temmuz 2024 tarihinde yaşanan olay sebebiyle 5 bin kadar uçuş iptal edilirken (planlanan tarifenin yüzde 5’i), çok daha fazlası da saatlere varan tehirlerle yapılabildi.

Bilişim tarihinin en geniş kapsamlı arızası olarak tanımlanan bu olağanüstü gelişme, aralarında American Airlines, Delta Air Lines ve United Airlines’ın da bulunduğu bazı havayollarının uçuşlarını bir kaç saatliğine tamamen durdurmasına yol açtı.

Havalimanlarındaki bilgilendirme ekranları çalışmadı.

Bir çok havayolu, manuel işlem yapmak zorunda kaldı. Uçağa biniş kartları, elle yazıldı.

IndiGo Boarding Pass - CrowdStrike Arızası (19 Temmuz 2024)
IndiGo Boarding Pass – CrowdStrike Arızası (19 Temmuz 2024)

Neyse ki sorunun kaynağı çok kısa bir sürede tespit edilerek gerekli düzeltme yapıldı.

Gelgelelim, arızadan etkilenen bilgisayarlara tek tek müdahale edilmesi gerektiğinden, sistemlerin normal haline dönmesi uzun zaman aldı. Uçuşlardaki iptal ve tehirler, cumartesi gününe sarktı.

Sivil havacılık sektörünün yanı sıra, aynı yazılımı kullanan çok sayıda sağlık, ulaşım ve finans kurumu da olaydan etkilendi.

Sydney Havalimanı - CrowdStrike Arızası (19 Temmuz 2024)
Sydney Havalimanı – CrowdStrike Arızası (19 Temmuz 2024)

Olay, dünya genelinde 24 binden fazla müşterisi olan CrowdStrike isimli siber güvenlik firmasının yayınladığı hatalı güncelleme sonucunda, bilgisayarların mavi ekran vermesinden kaynaklandı.

Sorun sadece CrowdStrike’ın “Falcon Sensor” adlı ürününü kullanan kurumları etkilendi. Geçici olarak devre dışı kalan bilgisayar sayısının 8,5 milyonu bulduğu ve bu bakımdan şu âna kadarki en geniş kapsamlı bilişim arızası olduğu belirtiliyor.

Kurumlar için piyasaya sürülen söz konusu yazılım kişisel bilgisayarları etkilemediğinden, bireysel kullanıcılar bu gelişmeyi son derece ucuz atlattı.

Bununla birlikte bu olay, basit gibi görünen bir yazılım güncellemesinin, küresel çapta nasıl vahim sonuçlara yol açabileceğini göstermesi açısından bir hayli tedirgin edici.