Ülkelere Göre Havayolu Taşımacılığı Bağlantı Sıralaması (2013, 2018 ve 2023)

Ülkelere Göre Havayolu Taşımacılığı Bağlantı Sıralaması

Küresel havayolu taşımacılığı bağlantı sıralamaları, hem uzun dönemli eğilimlerden hem de kısa dönemli gelişmelerden etkilenerek 2010 – 2020 döneminde belirgin bir şekilde değişti.

Özellikle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler, gelirlerin nispeten daha hızlı yükselmesi ve artan nüfus sayısı sayesinde sivil havacılık sektöründe öne çıktı.

Zira demografi, kişi başına düşen gelir ve ortalama reel bilet fiyatları gibi uzun vadeli değişkenler, hava yolcusu talebini ve dolayısıyla hava bağlantılılığını etkileyen önemli etkenler.

Ülkelere Göre Havayolu Taşımacılığı Bağlantı Sıralaması (2013, 2018 ve 2023)
Ülkelere Göre Havayolu Taşımacılığı Bağlantı Sıralaması (2013, 2018 ve 2023)

IATA’nın Hava Bağlanabilirlik Endeksi sıralamasında bu durum açıkça görülüyor.

Hindistan, Türkiye ve Meksika’nın sıralaması, özellikle önemli altyapı yatırımları ve uluslararası bağlanabilirliği artırma çabaları gibi olumlu kısa vadeli yararlanmıştır.

Sonuç olarak, Meksika 2013 – 2023 yılları arasında 11 basamak yükselerek 9. sıraya, Türkiye ise altı basamak yükselerek 10. sıraya yerleşerek, dünya genelinde ilk 15 ülke arasına yeni giren iki ülke oldu.

Meksika’nın Covid-19 salgını sırasındaki açık sınır politikası, o dönemin olumsuz etkilerinin azaltılmasına yardımcı olurken, ülkenin uluslararası havayolu bağlanabilirliği yükselişine katkıda bulundu (23. sıradan 12. sıraya yükseldi).

Hindistan ve İspanya da altyapı ve ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik stratejik yatırımlardan faydalanarak sıralamalarını üçer basamak yükseltti.

Buna karşılık, Endonezya, Avustralya ve Tayland gibi bazı Asya – Pasifik ülkeleri, büyük ölçüde kilit bölgesel pazarlarda (Ör: Çin) Covid-19 sonrası seyahat kısıtlamalarının uzatılması nedeniyle sıralamada geriledi.

Geriye kalan 13 ülke arasında sadece ABD, Çin ve Japonya’nın, ele alınan on yıl boyunca sıralamaları değişmedi.


Posted

in