THY ve Pegasus (Nisan – Haziran 2024)

THY ve Pegasus’un Haziran Performansları

Ülkemizin iki büyük havayolu şirketi Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus’un haziran performansları belli oldu.

Geçen yılın aynı ayıyla kıyasladığımızda, THY’nin yolcu sayısı ve doluluk oranında, mart ayından bu yana süregelen durgunluğun devam ettiğini görüyoruz.

Öte yandan Pegasus, uzunca bir zamandır güçlü operasyonel verileriyle dikkat çekiyor.

THY ve Pegasus (Mart – Haziran 2024)
THY ve Pegasus (Mart – Haziran 2024)

Haziranda, THY toplam yolcu sayısını sadece yüzde 1 oranında artırabilirken, Pegasus, yüzde 15 oranında büyümeyi başarmış.

THY, iç hatlarda, çok düşük miktarda da olsa yine yolcu kaybı yaşamış. Şirket, iç hatlarda yüzde 0,3 oranında küçülürken, dış hatlarda yüzde 1,9 büyümüş.

İç hat kaybının, yaşadığı operasyonel zorluklar tüm Türkiye’de gündem olan AJet kaynaklı olduğunu tahmin ediyorum. Fakat THY ve AJet verileri her nedense ayrı ayrı yayınlanmadığından, bu konuda kesin konuşmam mümkün değil.

Pegasus - Airbus A320neo
Pegasus – Airbus A320neo

Buna karşılık Pegasus, hem yurt içi (%21) hem de yurt dışı (%12) pazarında çok önemli büyüme oranları yakalamış. Pegasus’un bu başarıyı sağlarken yolcu doluluk oranını 5,4 puan yükseltmiş olması ayrıca dikkat çekiyor.

Bununla birlikte, Pegasus’un yurt dışı yolcu sayısındaki artış temposunun düştüğünü de eklemem gerekiyor.

Ocakta yüzde 27 olan yurt dışı yolcu sayısı artış oranı, Şubatta yüzde 38, Martta yüzde 31, nisanda yüzde 14 ve mayısta yüzde 18 seviyesinde gerçekleştikten sonra, haziranda, bu yılın en düşük artış oranı olan yüzde 12’ye geriledi.


Posted

in