Kabin Sınıflarına Göre Yolcu Sayısında Artış ()2023-24

Kabin Sınıflarına Göre Yolcu Sayısındaki Artış

Covid-19 krizi döneminde hükümetler tarafından bilinçli bir biçimde artırılan para arzının etkileri her alanda görülmeye devam ediyor.

Bunların arasında hiç şüphesiz, havayolu sektörü de bulunuyor.

Seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından yolcu sayısı büyük bir hızla kriz öncesi döneme ulaşırken, turistik bölgelerde adeta patlama yaşanıyor.

En azından belli bir kesimin gelir seviyesindeki artış, premium olarak adlandırılan First ve Business Class yolcu sayısına da yansıyor.

First ve Business Class yolcu sayısı aslında havayollarının toplam yolcu sayısı içinde yüzde 3 gibi küçük bir paya sahip.

Bununla birlikte, bu sınıflardan elde edilen gelir, hatırı sayılır bir hacme ulaşıyor ve havayolları için büyük önem taşıyor.

First ve Business Class’taki ortalama bilet fiyatı genel olarak, Economy Class’ın yaklaşık beş katı. Bu sayede, premium bilet gelirleri, toplam yolcu gelirleri içinde yüzde 15 gibi bir seviyeye ulaşıyor.

Kabin Sınıflarına Göre Yolcu Sayısında Artış ()2023-24
Kabin Sınıflarına Göre Yolcu Sayısında Artış (2023-24)

IATA’nın hazırladığı bir grafikte, son bir buçuk yılda First, Business ve Economy Class yolcu sayısındaki artış oranı ele alınmış.

Buna göre, premium yolcu sayısı ele alınan dönemde yüzde 43 oranında yükselmiş. Buna karşı, Economy’deki artış yüzde 23’te kalmış.

Aynı dönemde, bilet fiyatlarındaki oran da premium lehine gelişmiş.

Ocak 2023’te Economy Class’a nispeten 5,3 kat daha pahalı olan premium biletler, Mayıs 2024’te 5,8 kat daha pahalı hâle gelmiş.


Posted

in