Havayolu seyahatleri, kaçak göçmenler için çok önemli bir rol oynamaya devam ediyor.
Geçtiğimiz bir sene içerisinde özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), göç yolları üzerinde bulunan ülkelerle temasa geçerek, kaçak göçmen akışını önlemeye çalıştığını biliyoruz.
ABD’ye gitmeye çalışanların başında Orta ve Güney Amerika ülkelerinin vatandaşları geliyor. Son yıllarda bunlara bir de Hindistan, Ukrayna, Çin ve Rusya gibi ülkeler eklenmişti.
Son üç yılda ABD’ye kaçak girmek isterken yakalanan Hindistanlı sayısı üç katına çıkmış durumda. (30.662 → 96.917)
Asyalı Göçmenler, São Paulo Havalimanı’nda Mahsur Kaldı
Kaçak göçmen akışının en kolay kontrol altına alınabileceği noktaların başında havalimanları geliyor.
Büyük çoğunluğu Hindistan, Nepal ve Vietnam kökenli yüzlerce kişi haftalardır Brezilya’daki São Paulo/Guarulhos Havalimanı’nda ülkeye girmeyi bekliyor.
Basına yansıyan bilgilere göre, söz konusu kişiler günlerini, bir hayli zor şartlar altında geçiriyor. Kısıtlanmış bir alanda tutulan 700’e yakın kişinin, temel ihtiyaçlarını gidermekte dahi zorlandığı belirtiliyor.
Bundan iki hafta kadar önce, 39 yaşındaki bir Ganalının öldüğü de gelen haberler arasında.
Brezilya, 26 Ağustos 2024 tarihi itibarıyla, ülkeden transit geçişleri kısıtladı.
Brezilya’daki bir havalimanında aktarma yapacak olan ama Brezilya vizesi olmayan kişiler bundan böyle ya doğrudan gidecekleri nihaî destinasyona seyahat etmek ya da bu mümkün değilse, geldikleri ülkeye geri dönmek zorunda.
2023’ün başından bu yılın haziran ayı sonuna kadar, São Paulo/Guarulhos Havalimanı’nda 8.300’den fazla kişinin iltica başvurusu yaptığı ve daha sonra bunların yüzde 99,5’inin Brezilya’yı terk ettiği veya ülkede kaçak olarak bulunmaya devam ettiği söyleniyor.
ABD’ye kaçak göç akışının bir diğer geçiş noktası olan Panama’da da benzer tedbirler alınıyor.
İlk olarak, 29 Kolombiyalı, uçakla ülkelerine geri gönderildi. Maliyeti ABD tarafından karşılan uçuşların önümüzdeki dönemde de devam edeceği ve Kolombiya’nın yanı sıra Ekvador (29 Ağustos), Çin (tarih belli değil) ve Hindistan’a da (3 Eylül) benzer tahliye seferlerinin düzenleneceği belirtiliyor.
Kolombiya ile Panama arasında bulunan ve Darien Geçidi adı verilen bölge, Güney Amerika – ABD eksenindeki kaçak göçmen trafiğinin ana geçiş noktası özelliğini taşıyor.
Son yıllarda özellikle ABD, Kanada ve Avrupa hedefli olarak yaşanan kitlesel kaçak göç hareketleri, daha uzunca bir süre dünya gündeminden inmeyeceğe benziyor.