Ethiopian Airlines - Boeing 737 MAX

Ethiopian Airlines’in Düşen 737’sine İlişkin Yeni İddialar

Ethiopian Airlines’ın 2019 yılında düşen Boeing 737 MAX tipi uçağıyla ilgili yeni iddialar ortaya atıldı.

Havacılık Güvenliği Vakfı (eski Boeing çalışanı ihbarcı Ed Pierson tarafından kurulan bir grup) tarafından yayınlanan yeni bir dizi belge, ET302 sefer sayılı uçağın düşmesine bir elektrik arızasının sebep olabileceğini öne sürüyor.

Geçen hafta kamuoyuyla paylaşılan belgeler, Boeing’in 2019’da düşen Etiyopya Havayolları jetini monte ederken keşfedilen “bir dizi elektrik sorununa” değiniyor.

Pierson, kayıtların ve daha önceki bir emniyet olayının, Etiyopya jet kazasının bir elektrik sorunu tarafından başlatılmış olabileceğine işaret ettiğini öne sürüyor. Pierson’a göre sorun, elektrik kablo demetleriyle ilgili üretim sorunlarına kadar uzanıyor.

Ethiopian Airlines - Boeing 737 MAX
Ethiopian Airlines – Boeing 737 MAX

Ed Pierson, “Boeing’in üretimin mutlak bir felaket olduğunu bildiğini” iddia edecek kadar ileri gidiyor.

Bu noktada Ed Pierson’ın eskiden, Boeing 737 programında kıdemli müdür olarak çalıştığını hatırlatmadan geçmeyelim.

Son açıklanan belgelerde ayrıca, art arda düşen iki 737 MAX uçağının üretildiği Boeing’in Renton fabrikasındaki karışıklık ve kaostan bahsediyor.

Önce 29 Ekim 2018 tarihindeki JT610 sayılı Lion Air seferinde 181 yolcu ve 8 mürettebat, ardından da yukarıda da değindiğim Ethiopian kazasında da 149 yolcu ve 8 mürettebat olmak üzere toplam 346 kişinin hayatına mal olmuştu.

2018 ve 2019 yılında yaşanan kazaların sebebi olarak, uçağı dengede tutmaya yarayan ve Maneuvering Characteristics Augmentation System (MCAS) adı verilen sistemde yaşanan sorunlar gösterilmişti.

Faa, geçen mayıs ayındaki bir açıklamasında, Boeing’in güvenlik kültürünü yeniden tesis etmek için önünde “uzun bir yol” olduğunu belirtmişti.


Posted

in