Riyad Yeni Havalimanı - Suudi Arabistan

Riyad Kral Salman Havalimanı’nın Tasarımını Foster Hazırlayacak

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapımı süren Kral Salman Havalimanı’nın yeni tasarım ekibi belli oldu.

Riyad Kral Salman Havalimanı’nın konsept master plan doğrulaması ve ayrıntılı master plan ile önemli varlıkların tasarımları, Foster + Partners liderliğindeki çok disiplinli bir ekip tarafından gerçekleştirilecek.

Havalimanı master planı, 12 km²’lik konut ve eğlence tesisleri, perakende satış mağazaları, havalimanı destek tesisleri ve diğer lojistik gayrimenkulleri içeriyor.

Riyad Yeni Havalimanı - Suudi Arabistan
Riyad Kral Salman Havalimanı – Suudi Arabistan

Ana terminalin tasarımında, şehrin farklı deneyimlerinin insan ölçeğinde kopyalanması ve doğal unsurların entegre edilmesine dikkat edilecek.

Yolcular terminale adım attıklarında, binanın içindeki yer alacak ve dış dünyayla teması sağlayacak görsel bağlantılar sayesinde çevrelerini hemen hissedecek.

Doğal havalandırma ve iklim kontrollü aydınlatma, yıl boyunca optimum bir ortam sunacak. Yolcuların terminal içinde değiştirmesi gereken kat sayısı minimumda tutulacak ve kolayca anlaşılabilir yönlendirme işaretleri sayesinde yolcu akışı son derece yumuşak ve sezgisel olacak.

Foster + Partners ve Riyad Kral Salman Havalimanı Tasarım Anlaşması (Ağustos 2024)
Foster + Partners ve Riyad Kral Salman Havalimanı Tasarım Anlaşması (Ağustos 2024)

 

Yeni havalimanının ayrıca, mevcut vadi boyunca uzanan ve yeşil bir altyapı koridoru olan “Wadi Loop” ile bağlantısı da olacak.

Wadi Loop, bölgede geliştirilecek yeni gayrimenkul sahalarını doğrudan yeni havalimanına getirecek. Toplu taşıma ağlarını da genişleten master plan, havalimanının Riyad’ın geneliyle olan bağlantıları da iyileştirecek.

Riyad Yeni Havalimanı - Suudi Arabistan
Riyad Kral Salman Havalimanı Tasarımı

57 km² büyüklüğünde bir alan üzerinde yer alacak yeni havalimanı, 2030 yılında tamamlanması hedeflenen ilk aşamada 120 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak.

Bu sayı 2050 yılında 185 milyona yükseltilecek. Yine aynı yıl, havalimanının yıllık kargo işleme kapasitesi 3,5 milyon tona ulaşacak.

Havalimanında altı adet pist ve birden fazla terminal binası bulunacak.

Riyad Yeni Havalimanı’nın bir aerotropolis konsepti çerçevesinde inşa edileceği belirtiliyor.

Yani havalimanı, çevresine kurulacak yeni iş ve yerleşim yerleriyle birlikte ayrı bir ekosistem oluşturmaya aday.


Posted

in