En Fazla “Bağlantı Veren” Havalimanları (2024)

Official Airline Guide (OAG), dış hatlarda dünyanın en fazla bağlantı veren havalimanlarını açıkladı.

Hesaplamada, Eylül 2023 – Ağustos 2024 döneminde sivil havacılık sektöründe en yoğun gün olarak tespit edilen 2 Ağustos (2024) verisi kullanıldı.

Hem iç hat hem de dış hat seferlerinin (bağlantı süresi en fazla altı saat) dahil edildiği çalışma sonucunda her bir havalimanının bağlantı endeksi çıkarıldı.

Hesaplamada, dıştan dışa, iç – dış ve dış – iç bağlantılı seferler dikkate alındı. Yani sadece iç hat uçuşlarından oluşan alternatifler dahil edilmedi.

OAG'nin hesabına göre bağlantılı uçuş ağı en kuvvetli havalimanları (2024)
OAG’nin hesabına göre bağlantılı uçuş ağı en kuvvetli havalimanları (2024)

OAG’nin uyguladığı bağlantı hesaplama metodolojisine göre ilk sırada, Londra Heathrow Havalimanı yer alıyor. Onu, Kuala Lumpur ve Tokyo Haneda havalimanları takip ediyor.

Amsterdam Schiphol ve Seul Incheon havalimanları dört ve beşinci sırada.

Ülkemizin önde gelen iki hub’ının, İstanbul İGA (IST) ve İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) havalimanlarının 2023’e kıyasla az da olsa gerilediğini görüyoruz.

IST, yedincilikten sekizinciliğe düşerken, SAW, 35. sıradan 45. sıraya inmiş.

OAG’nin hazırladığı listede ayrıca her bir havalimanındaki hâkim havayolu da (hub taşıyıcı) belirtilmiş.

IST’teki THY payının, emsallerinden farklı bir biçimde yüzde 79 gibi çok yüksek bir seviyede olması özellikle dikkat çekiyor. SAW’da Pegasus’un payı ise yüzde 62.

En fazla bağlantılı uçuş alternatifi sunan havalimanları (2024)
En fazla bağlantılı uçuş alternatifi sunan havalimanları (2024)

Tabii bu noktada, OAG’nin uyguladığı metodolojiyi eleştirmem gerekiyor.

Kendi içinde takip ettiğimizde belki de genel seyri göstermesi açısından faydalı olan bu hesaplama, sunulan bağlantı sayısı açısından gerçeği pek yansıtmıyor.

Zira sıralamayı, her bir havalimanında yolculara sunulan bağlantı sayısına göre yaptığımızda ortaya bambaşka bir resim çıkıyor.

IST, THY’nin çok geniş uluslararası uçuş ağı sayesinde ilk sıraya oturuyor. (SAW, 43. sıra)

Schiphol ikinci, Paris CDG ise üçüncü sırada yer alıyor.

OAG’nin “bağlantı sayısı/uçulan nokta sayısı” şeklindeki diğer hesabına göre birinci konumdaki Londra Heathrow, dördüncülüğe iniyor.

İşin daha da dramatik yanı, ikinci sıradaki Kuala Lumpur 13. sıraya ve üçüncü sıradaki Tokyo Haneda 25. sıraya gerilemesi.


Posted

in

,