Air Canada

Air Canada, Irak Hava Sahasını Kullandığı İçin Ceza Yedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Irak hava sahasının kurallara aykırı kullanımı sebebiyle Air Canada’ya ceza kesti.

ABD Ulaştırma Bakanlığı, açıklamasında, söz konusu cezanın 2022 ve 2023 yıllarında yapılan bazı uçuşlar sebebiyle verildiğini duyurdu.

Karara göre Air Canada, 125 bin dolar ödemek zorunda. Aynı usulsüzlüğün bir yıl içinde tekrarı durumunda, ceza iki katına çıkacak.

Havayolu, konuyla ilgili savunmasında, söz konusu ihlallerin “planlanmamış, kasıtsız, sınırlı sayıda ve kısa süreli” olduğunu vurguladı.

Air Canada, bu rotadaki üst geçiş sorunlarının yalnızca Boeing 777-300 uçaklarını konuşlandırdığında ortaya çıktığını ve uçak yüklerinin, tahmin edilen hava şartlarından sapmaların ve hava trafik kontrolünün uçuşun tırmanması için zamanında izin vermemesinin, yasaklı hava sahasının ihlaline neden olduğunu söyledi.

Ekim 2020’den bu yana, Amerikalı havayollarının, Irak hava sahasında belli bir irtifanın altında uçması yasak.

Air Canada
Air Canada

“Air Canada’nın, Irak hava sahasını kullanmasına ABD ne karışır!” diyebilirsiniz ama kazın ayağı öyle değil.

Air Canada ile Amerikalı havayolu United Airlines arasında, Toronto – Dubai seferlerini kapsayan bir codeshare (kod paylaşımı) anlaşması bulunuyordu. Cezaya konu olan uçuşlarda United Airlines sefer sayılarının da kullanılması, ABD tarafını harekete geçirmişti.

Bununla birlikte, Air Canada ile United arasındaki codeshare anlaşmasının Ocak 2023’te sona erdiğini ve artık böyle bir sorunun söz konusu olmadığını ekleyelim.

Daha önce de Emirates benzer sebeplerden cezaya çarptırılmıştı.