Lufthansa - Airbus A321neo

Lufthansa’ya “Ayrımcılık” Cezası

Amerikan Ulaştırma Bakanlığı, yolculara karşı ayrımcılık yaptığı gerekçesiyle Alman Lufthansa’ya 4 milyon USD tutarında ceza kesti.

Söz konusu miktarın, medenî hak ihlali sebebiyle bir havayoluna şimdiye kadar verilen en yüksek ceza olduğu belirtiliyor.

Olayın gerekçesi bir hayli ilginç.

Mayıs 2022’de çok sayıda koyu dindar Yahudi yolcu, Frankfurt aktarmalı biçimde New York’tan Budapeşte’ye seyahat etmektedir.

Aralarından bir kaçı, seyahatin New York – Frankfurt bacağında olay çıkartır. Bu gelişme üzerine uçağın kaptan pilotu, Frankfurt Havalimanı polisine haber vererek, inişten sonra söz konusu yolculara müdahale edilmesini istedi.

Polisin devreye girmesi sonucunda, 128 Yahudi yolcu, Budapeşte uçağını yakalayamadı.

Amerikan Ulaştırma Bakanlığı’na konu hakkında 40’tan fazla yolcudan şikâyet gitti.

Yolcular, uçakta olay çıkaranların sadece bir kaç yolcu olduğunu, 128 kişinin çoğunun birbirlerinden bağımsız seyahat ettiğini; buna rağmen uçaktaki tüm Yahudilerin cezalandırıldığını iddia etti.

ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, “Hiç kimse seyahat ederken ayrımcılıkla karşılaşmamalıdır ve bugünkü eylem havayolu endüstrisine, yolcuların medeni hakları ihlal edildiğinde soruşturma yapmaya ve harekete geçmeye hazır olduğumuz yönünde açık bir mesaj göndermektedir. Yolculara hak ettikleri adalet ve saygınlıkla hizmet vermeleri için sektörü zorlamaya devam edeceğiz.” dedi.

Lufthansa ise “Değerlerimizi pratikte en iyi şekilde yaşamak için yöneticilerimiz ve çalışanlarımız için bir eğitim programı geliştirdik.  Lufthansa kendisini hoşgörü, çeşitlilik ve kabulün elçisi olarak görüyor.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Lufthansa, Uluslararası Holokost Anma İttifakı’nın antisemitizmle ilgili çalışma tanımını benimseyen ilk havayolu şirketi olmuştu.


Posted

in