Son yıllarda giderek yaygınlaşan büyük veri kullanımı, muhtemel bir uçak kazasını engelledi.
Büyük bir havayolu şirketi, 17 Ağustos 2022 tarihinde, Airbus A330neo tipi uçakla ilgili bir arıza bildirdi.
Uçağın motorlarındaki yüksek basınç valflerinde bir kaçak tespit edilmişti.
Bu gelişme üzerine, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) acilen bir Uçuşa Elverişlilik Yönergesi (Airworthiness Directive) yayımladı.
Söz konusu yönerge, bazı havayollarının kalkış sırasındaki performansı artırmak için kullandığı konfigürasyonu yasakladı.
(Yasaklanan konfigürasyon: Air Condition Packs OFF, APU bleed ON, Engine bleed OFF)
EASA’dan bir gün sonra Amerikan Federal Havacılık Dairesi de (FAA) aynı doğrultuda bir yönerge yayımladı.
Her iki kurumun da bu kadar hızlı hareket etmesinin sebebi, kaçak tespit edilen valflerde yaşanacak bir arızanın, diğer bazı parçalara zarar vererek uçağın kontrolünün kaybına sebep olma ihtimaliydi.
Airbus mühendisleri hemen valflerde tespit edilen kaçağın sebebini araştırmaya başladı.
Bu amaçla, bundan on yıl kadar önce kurulan ve son 5 – 6 yıldır aktif kullanımda olan Skywise platformundan faydalanıldı.
Skywise’daki A330neo verisi incelendi.
Rolls-Royce Trent 7000 tipi motorların egzoz ayarını denetleyen yazılımın, belli bir kalkış konfigürasyonunda bu görevini tam olarak yerine getiremediği belirlendi.
Sorunla ilgili ilk yönergeyi yenileri takip etti. Önce valflerin zarar gören kelepçeleri değiştirildi. Daha sonra da yazılım güncellendi.
A330neo’da yaşanan bu olayı farklı ve önemli kılan şey, böylesine ölümcül sonuçlara yol açabilen ama bir kaza yaşanmadan tespit edilmesi neredeyse imkânsız olan bir tasarım hatasının önceden teşhis edilip gerekli tedavinin uygulanabilmesi.
Umarım sektördeki veri paylaşımı anlayışı yaygınlaşarak iyice yerleşir ve bu gibi faydalı sonuçlar elde edilir.