Airbus A350-1000

Airbus, A350-1000’de Gelişmiş Otomasyon Sistemlerini Test Etmeye Hazırlanıyor

Airbus’ın inovasyon kolu Airbus UpNext, Optimate projesi kapsamında geliştirilen otomasyon sistemleriyle donatılmış bir A350-1000’in uçuş testlerine 2026’da başlamaya hazırlanıyor.

Otomatik taxi ve gelişmiş pilot destek özelliklerini geliştirmeyi amaçlayan proje, Mayıs 2024’te başlatılmıştı.

Toulouse’da, özel olarak uyarlanmış bir elektrikli kamyon kullanılarak bir dizi teknolojinin yer testleri gerçekleştiriliyor.

Airbus UpNext - Otomatik Taxi Denemesi
Airbus UpNext – Otomatik Taxi Denemesi

Bu test aracında Lidar, radar, optik kameralar ve GPS gibi çeşitli sensörler bulunuyor. Ayrıca, test uçağıyla uyumluluğu sağlamak için tam donanımlı bir A350 kokpiti ve arka kısımda bir uçuş mühendisi istasyonu yer alıyor.

Donanımın ötesinde, araç gelişmiş veri füzyonu ve makine öğrenimi kullanarak hava aracı navigasyon sistemlerini, insan – makine arayüzünü ve genel uçuş güvenliğini iyileştirmeyi hedefliyor.

Otomatik Taksi Testleri ve Uçuş Güvenliği

Optimate projesinin başkanı Jonathan Rigaud, geçen yıl boyunca yapılan çalışmalar sayesinde büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtiyor. Şimdiye kadar 150 saatten fazla test gerçekleştirildi.

UpNext ekibi, OPTI1 çağrı koduyla tanımlanan test aracını Toulouse Havalimanı’ndaki operasyonel akışa başarıyla entegre etti. Araç, hava trafik kontrolü ile koordinasyon içinde hareket ederek terminal kapısından ayrılma ve havalimanında otomatik taxi işlemlerini başarıyla simüle etti.

Airbus A350-1000
Airbus A350-1000

Ayrıca, A350’nin 64,7 metrelik kanat açıklığını simüle eden çarpışma önleme sistemleri de yoğun testlerden geçirildi.

Airbus’ın geleceğe yönelik vizyonunun önemli bir parçası, hava araçlarının birbirleriyle ve hava trafik kontrol kuleleriyle otomatik olarak iletişim kurabilmesi ve buna göre tepki verebilmesi üzerine kurulu. Bu konseptin hayata geçirilmesinde, hassas konum bilgisi kritik bir rol oynuyor.

Ancak Rigaud, GPS’in bu konuda yeterli sağlamlık ve güvenilirlik sunmadığını belirtiyor.

Bu nedenle, alternatif olarak kuantum tabanlı sensörler değerlendiriliyor.

Bir Sonraki Adım: Gerçek Uçuş Testleri

Elektrikli kamyon ile yer testleri devam ederken, Optimate ekibi şimdiden “bir sonraki aşama” üzerinde çalışıyor. Rigaud, en iyi konseptlerin test edilip, bunların arkasındaki algoritmalarla birlikte A350’ye entegre edildiğini ifade ediyor.

Mart ayında, geniş gövdeli uçağın gerçek trafik koşullarında ve gerçek yapılandırmada yer testleri tamamlandı. Airbus, uçuş testlerine hazırlanırken, bu aşama kritik bir kilometre taşı olarak görülüyor.

Uçuş testlerinin 2026’nın ilk aylarında başlaması planlanıyor. Bu süreç, hava durumuna bağlı yönlendirme simülasyonu da içeren “kapıdan kapıya” (Gate-to-gate) bir görevden oluşacak.

Optimate sistemi, varış noktasındaki hava koşullarıyla ilgili bir sorun tespit ederse mürettebatı ve hava trafik kontrolünü bilgilendirecek ve en iyi alternatif havalimanını otomatik olarak belirleyecek. Ancak nihai karar yine pilotlarda olacak.

Bu testler, Airbus’ın otonom uçuş sistemlerini daha da ileriye taşıma hedefi doğrultusunda büyük önem taşıyor.


Posted

in

,