Asıl kullanıcılarının filodan çıkardığı ve yeni bir müşteri bulamayan A380’lerin söküm işlemleri devam ediyor.
VAS Aero Services, Fransa’nın Tarbes kentinde faaliyet gösteren hava aracı depolama, bakım ve geri dönüşüm firması Tarmac Aerosave ile gerçekleştirdiği işbirliği çerçevesinde, gövde numaraları MSN 61, 66 ve 84 olan uçakların söküm sürecini yönetecek.
61 (D-AIME) ve 66 (D-AIMF) numaralı uçaklar Lufthansa, 84 (9M-MNC) ise Malaysia Airlines filosunda hizmet vermişti.

Kullanılabilir durumda olan parçalar, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) pazarındaki müşterilere hızlı erişim sağlamak amacıyla Avrupa’da konumlandırılacak ve VAS’ın bölgedeki yedek parça satış ağı üzerinden MRO’lara (teknik bakım onarım şirketleri) ve havayollarına ulaştırılacak.
Boeing 777X platformunun teslimatlarının en erken 2026’ya kadar ertelenmiş olması, büyük ve uzun menzilli uçak ihtiyacının karşılanmasında A380’e olan bağımlılığı artırıyor.
Bu yüzden, halihazırda kullanılan A380 tipi uçaklar için kaliteli parça bulunabilirliği üzerinde bir baskı oluşuyor. Dünya genelinde yaklaşık 175 adet A380 uçağının hâlen operasyonel olduğu tahmin ediliyor.

Günümüz itibarıyla çeşitli havayollarından 19 adet A380’in söküm işleminin tamamlandığı belirtiliyor.
Sökülen ilk uçak, Singapore Airlines’ın 9V-SKA kuyruk tescilli A380’iydi.
Uçakların öncelikle koltuk, motor, seyrüsefer sistemleri, galley (mutfak) gibi yedek olarak kullanılabilecek parçaları çıkartılıyor.
Daha sonra, her bir A380’in parçalanması sayesinde 200 tona yakın alüminyum elde ediliyor ve yeniden kullanılmak üzere ayrıştırılıyor.
Aylar hatta yıllar süren çalışmaların sonucunda, hurdaya çıkmış bir A380’in yüzde 92 oranındaki bölümünün yeniden kullanımı veya geri dönüşümden geçmesi söz konusu oluyor.