Bizler İstanbul’a yapılması düşünülen üçüncü havalimanını tartışaduralım, 2011 yılında misafir ettiği 69,4 milyon yolcuyla İngiltere’nin birinci, dünyanın ise en büyük üçüncü hava meydanı konumundaki Heathrow’un kapasite sorunu her geçen gün artmaya devam ediyor.
Heathrow’dan geçen yolcuların %93′ü dış hat seferleriyle seyahat etmiş.
2011 yılında Heathrow’da iniş-kalkış toplam 476.197 uçak hareketi yaşandı.
Bu rakam günde ortalama 1.305 uçağın havalimanında iniş veya kalkış yaptığı manasına geliyor.
90 ülkeden 183 nokta Heathrow ile bağlantılı.
Şu an için 86 farklı havayolu şirketi bu meydana sefer düzenliyor.
New York (JFK), Dubai, Dublin, Frankfurt ve Amsterdam, en popüler uçuş noktaları.
Bu muazzam havalimanında, her bir kalkış arasında geçen zamana Heathrow Minute, yani Heathrow Dakikası adı veriliyor.
Dünyanın diğer havalimanlarında bu süre ortalama iki dakika civarında seyrederken, Heathrow’da zaman zaman bir dakikanın da altına iniliyor.
45 saniyenin görüldüğü anlar bile var.
Böylesine yoğun bir hava trafiğinin başka bir şekilde idare edilmesi de mümkün görünmüyor.
Heathrow´a 3.Pist
İngiltere açısından son derece kritik bir öneme ve sadece iki piste sahip bu havalimana üçüncü bir pist yapılıp yapılmaması hakkında kamuoyundaki fikir ayrılığı devam ediyor.
Her bir iniş-kalkış slotunun milyon Dolar’larla ifade edildiği Heathrow’la ilgili tartışmaya geçtiğimiz günlerde, Virgin Atlantic’in sahibi Richard Branson da katıldı.
Branson yaptığı açıklamada, üçüncü bir pistin inşa edilmemesi durumunda İngiltere ekonomisinin Avrupa’nın diğer ülkelerine nazaran geri kalacağını iddia etti.
Bu işin İngiltere’ye 20 yıllık maliyetinin 100 milyar Pound’a ulaşabileceği dahi belirtiliyor.
2011 yılında toplam kapasitesinin %99,2’sini kullanan Heathrow için hazırlanan üçüncü pist projesi, 2010 yılında iktidara gelen Muhafazakâr Parti tarafından, “Londra’nın üzerinden geçen hava trafiğini artıracağı” gerekçesiyle iptal edilmişti.
Tabii bu konuda Branson’ı müdahil olmaya iten en önemli sabep, bu havalimanındaki yeni slot alma sıkıntısının, Virgin Atlantic’in büyüme planlarını doğrudan etkiliyor oluşu.
Doğu Asya, Afrika, Güney Amerika gibi son yılların havacılık açısından gözde bölgelerine istediği sayıda uçuş başlatamayan Virgin Atlantic, bu yüzden British Airways ile olan rekabette geri kalıyor.
bmi adlı havayolu şirketinin, British Airways tarafından satın alınmasının ardından konuyla ilgili rekabet kurulu, bu şirketlerin çatısı durumundaki IAG‘nin elinde bulunan Heathrow slotlarından 12 adedini satmasına hükmetmişti.
Gelecek sene Moskova’ya günlük sefer başlatmayı planlayan Virgin Atlantic, slotların satışı için yapılacak açık artırmaya katılacak.
Richard Branson’ın yanı sıra daha bir çok İngiliz iş adamının Heathrow’la ilgili yapmış oldukları ikaz niteliğindeki açıklamaların, muhafazakâr siyasetin önde gelen isimlerinden David Cameron ve George Osborne’ün konuya bakışını değiştirebileceği dile getiriliyor.
Hatırlanacağı üzere; İngiltere’deki etki gruplarından London First tarafından hazırlanan bir raporda, hükümetin acil olarak Londra Heathrow Havalimanı’nın kapasitesini artırmaya yönelik girişimlerde bulunması talep edilmişti.
Comments
One response to “Heathrow’daki Kapasite Sıkıntısı Ne Durumda?”