İngiliz tasarımcı Heather Dunne tarafından tasarlanan yeni bir ikram trolleyi, hem uçak yolcularını hem de onlara yardımcı olmak için çabalayan kabin görevlilerini sevindirecek.
Dunne tarafından Orbit olarak adlandırılan yeni tasarımda ilk anda dikkati en fazla çeken nokta, trolleyin sadece 20 cm genişliğinde olması.
Bu durum, günümüzde kullanılmakta olan standart trolleylere nispeten 10 cm’lik bir avantaj getiriyor.
Böylece uçuştaki ikramın sunulması esnasında yerinden kalkarak, mesela, tuvalete gitmek isteyen yolcular, trolleyin yanından rahatça geçebiliyor.
Kabin ekibi de böyle durumlarda, bir hayli ağır olan ikram trolleyini çekmek-itmek zorunda kalmıyor.
Orbit’in ebat açısından bir diğer farklılığı da uzun oluşu.
Fizikî fark sayesinde, mevcut trolleyler 35-40 civarında ikram kutusu barındırabilirken, daha fazla hacme sahip Orbit’te bu rakam 60 kutuya kadar çıkabiliyor.
Tam manasıyla inovatif bir ikram trolleyi olarak tanımlanabilecek Orbit’in en önemli farklılığı aslında, aracın iç tasarımında saklı.
Basınçlı bir şekilde çalışan sistem sayesinde, trolleyin üst sırasındaki ikram kutuları bittiğinde, bir alt sıra otomatik olarak yukarı çıkıyor.
Bu sayede kabin görevlileri ikram esnasında sık sık eğilip kalkmak zorunda kalmıyor.
Orbit’in inovatif özellikleri bununla da bitmiyor.
Aracın tekerlekleri, uçak koridorunun zeminine gömülü raylar üzerinde hareket ediyor ve buraya kilitleniyor. Dolayısıyla ani bir türbülans durumunda trolleyin uçak içinde tehlikeli bir biçimde savrulması riski ortadan kalkmış oluyor.
Kabin ekibine sağlanan bir diğer kolaylık ise, Orbit’in tekerleklerinin bir motor vasıtasıyla hareket ediyor oluşu. Ağır trolleylerin çekilip itilmesi derdi de son buluyor.
Neticede; yukarıda belirttiğimiz özelliklerinin yanı sıra, üretiminde hafif ama mukavim karbonfiber maddesinin seçilmesi halinde, Heather Dunne tarafından tasarlanan inovatif trolley Orbit, dünya genelinde bir çok havayolu şirketinin tereddüt etmeden tercih edeceği bir ürün durumuna gelebilir.