Amerikan Federal Havacılık İdaresi FAA, Boeing 787 Dreamliner’da son günlerde yaşanan teknik arızaların ardından, bu uçağı kullanan ABD’li havayolu şirketlerinin (şu an için sadece United Airlines), 787’nin akaryakıt sistemlerini gözden geçirmelerini istedi.
Konuyla ilgili yayımlanan uçuşa elverişlilik yönergesine (Airworthiness Directive) göre, gereken şekilde birleştirilmeyen parçalar sebebiyle Boeing 787’nin akaryakıt sızıntısı yaşama ve bunun sonucunda motorda takat kaybı veya motorun tamamen kapanması riski bulunuyor.
Ayrıca, akaryakıt sızıntısı sonucu motorda yangın çıkma ihtimali de, FAA tarafından değinilen konulardan bir tanesi.
Boeing 787`de Yasanan Arızalar
– Geçtiğimiz Salı günü Houston-Newark seferini yapmakta olan bir United 787’si, kalkıştan 40 dakika kadar sonra meydana gelen bir elektrik arızası sebebiyle sorunsuz bir biçimde acil iniş yapmıştı.
– Bununla birlikte, Boeing 787’nin ilk müşterisi olan All Nippon Airways’e (ANA) ait bir uçakta kalkış öncesi hidrolik pompasında yaşanan sızıntı, gözlerin Dreamliner’a çevrilmesine yol açtı.
– FAA’in direktifinde yer alan akaryakıt sızıntısı ise yine ANA tarafından 23 Ekim 2012 tarihinde tespit edilerek Boeing ve FAA’e bildirilen bir olaya dayanıyor.
Bu konuda 11 Kasım’da bir duyuru yayımlayan Boeing, şu an itibarıyla filosunda 787 bulunan Qatar Airways, Japan Airlines, LAN Airlines, Ethiopian Airlines ve Air India’yı uyarmıştı.
FAA’e göre yakıt sızıntısı, hortum bağlantılarının gerektiği şekilde tutturulmamış olmasından kaynaklanıyor.
Direktife göre 787 işletmecisi şirketler, yayım tarihinden itibaren yedi gün içerisinde gerekli kontroller yapmak ve yirmibir gün içerisinde ise eğer gerekiyorsa ilgili düzeltmeleri tamamlamak durumunda.
Her ne kadar FAA sadece ABD’li şirketler üzerinde söz sahibi olsa da, havayolu sektörünün gerçekleri düşünüldüğünde, ülkesine tescilli Boeing 787 bulunan diğer devletlerin havacılık otoritelerinin de benzer yolu izleyeceği âşikâr.
– Geçtiğimiz yaz aylarında ANA’nın filosundaki beş adet 787’yi etkileyen bir başka olayda da, Rolls Royce Trent 1000 tipi motorların aktarım kutularında tespit edilen korozyon sebebiyle Boeing, ANA’yı uyarmış ve bu uçaklar acilen yere çekilerek gerekli teknik bakımları yapılmıştı.
Aslında, sahip olduğu bir çok yeni teknolojinin yanı sıra üretiminde kullanılan karbon fiber maddesi sebebiyle, Boeing 787’nin özellikle ilk yıllarında buna benzer bira takım arızalarla karşılaşması olağan bir durum.
787’ye nispeten çok daha konvansiyonel bir uçak durumundaki Airbus A380’de dahi bir çok problem yaşanmıştı.
Örneğin bu yılın başlarında A380’in kanatlarında tespit edilen çatlaklar, zihinlerdeki tazeliğini halen korumakta.
Dolayısıyla, son günlerde yaşanan aksaklıkların, Boeing 787’nin sipariş listesini etkileyeceğini veya yolcularda bu uçağa binmeme yönünde bir endişeye yol açacağını sanmıyoruz.
Devrimsel nitelikleriyle Boeing 787, önümüzdeki yıllarda sivil havacılığın tarihini yazacak olanlarca, uçak üretiminde bir dönüm noktası olarak nitelendirilecektir.
Comments
One response to “Boeing 787’nin Zor Günleri”