Şu ana kadar, toplam doksan adetlik Airbus A380 siparişinin üçte birini teslim almış olan Emirates, geçtiğimiz ay içerisinde bu muazzam filoya özel bir terminali devreye soktu.
Dubai Havalimanı’nda 10 Şubat 2013 tarihinde resmen hizmete açılan Concourse A, sadece Emirates’in A380’lerine ev sahipliği yapacak.
Concourse A aslında, tamamen Emirates’e özel olan Terminal 3’ün bir parçası niteliğinde.
2 Ocak 2013 tarihinde bir Londra Heathrow uçuşu ile başlayan beş haftalık deneme sürecinin ardından hazır hale gelen terminaldeki First Class ve Business Class yolcu salonları, tam 29.000 metre kare alana sahip.
Terminalde 20 adet kapı (gate) bulunuyor.
Toplam 11 katlı ve 528.000 metre kare alanı olan bu yeni terminal, Concourse B ve Terminal 3’e bir yer altı treniyle bağlanıyor.
First Class ve Business Class yolcu salonlarının tamamen ayrı birer katı bulunuyor.
Emirates ve Dubai Airports’un yakın işbirliği ile inşa edilen Concourse A, Dubai Havalimanı’nın 8 milyar USD’lik genişleme projesinin önemli kilometre taşlarından bir tanesiydi.
Bu sayede, hızla büyümekte olan Emirates’in giderek artan kapasite ihtiyacının bir bölümü -en azından şimdilik- karşılanmış olacak.
2015 yılı sonunda Dubai Havalimanı’nın, uluslararası yolcu trafiği açısından dünyanın en yoğun meydanı ünvanını kazanacağı hesaplanıyor.
Concourse A ile birlikte limanın yıllık yolcu kapasitesi 60 milyondan, 75 milyona çıktı.
2018 yılına gelindiğinde bu rakamın 90 milyona yükseltilmesi hedefleniyor.
Avrupa Duruyor, Körfez Büyüyor
Avrupa’daki havalimanlarının ilave bir pist yapması bile büyük sorun teşkil ederken, bir çok havalimanına gece uçuşu yasağı gelirken, İran Körfezi’ne kıyısı olan Abu Dabi, Dubai ve Katar’ın emsalsiz havacılık yatırımları ise hız kesmeden devam ediyor.
Havayolu sektörünün merkezi hızla Orta Doğu’ya doğru kayıyor.
İstanbul, Doha, Abu Dabi ve Dubai gibi kentler, havayolu seyahati açısından yeni cazibe merkezleri hüviyetini kazanarak, başrol oynamaya başlıyorlar.
Katar’da gelecek ay içerisinde açılması planlanan ve ilk aşamada yıllık 28 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak yeni havalimanının, 2020 yılına gelindiğinde 50 milyon mertebesine ulaşması hedefleniyor.
Etihad’ın Virgin Australia ve Emirates’in Qantas’la yapmış olduğu işbirlikleri ve Qatar Airways’in oneworld’e girişini de bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor.
Ayrıca Türk Hava Yolları ile Lufthansa arasında gerçekleşmesi muhtemel bir işbirliği de hesaba katılabilir.
Havayolu sektöründeki bu değişime tarihî perspektiften bakınca ortaya enteresan bir durum çıkıyor.
Yüzyıllar öncesinin İpek Yolu, bu kez havayolu üzerinden yeniden kuruluyor.
Avrupa ile Hindistan, Çin ve Güneydoğu Asya arasındaki bağlantıyı sağlama görevini Ortadoğu’lu havayolu şirketleri üstlenmeye başlıyor.
İstikbâl, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgemizde.