Airbus’ın rakibi Boeing tarafından, “bu kadar büyük bir uçağa sektörün ihtiyacı yok” denilerek eleştirildi.
Uzun bir gecikmenin ardından 2007 yılı Ekim ayında Singapore Airlines ile hizmete girdiğinde akıllarda bu soru vardı.
Acaba başarılı olacak mıydı, yoksa Concorde gibi bir fantezi olarak mı kalacaktı?
Dünyanın ilk iki katlı yolcu uçağı Airbus A380, hizmete girmesinin üzerinden iki yıl geçtikten sonra Airline Business dergisi tarafından mercek altına alındı.
Bakalım A380, çekilen fotoğrafta nasıl çıkmış?
Şu an itibarıyla A380′i kullanan şirketler (Singapore, Emirates, Qantas ve Air France) uçağın performansı ve cazibesinden çok memnun.
Emirates Başkanı Tim Clark, bir “A380 etkisi” olduğunu söylüyor. Bir kez A380′le uçanlar, hep onunla uçmak istiyor. Clark’a göre A380 etkisi, yolcu doluluk oranını %5-7 civarında artırıyor.
Emirates’in A380′deki doluluk oranı %90-100 gibi inanılması güç bir aralıkta seyrediyor.
Ama A380′de meydana gelen bir arıza, uçuş operasyonunu ciddi manada zora sokabiliyor. Zira filodaki A380 sayısı az olduğundan, alternatif uçak hazırlanması mümkün olmuyor.
Medyaya yansıyan arıza haberleri kamuoyunda yanlış bir algıya yol açmış durumda. Zira A380′da çıkan arızaların, A340 ve Boeing 777′nin ilk dönemlerine nispeten daha az olduğu belirtiliyor.
Emirates’in toplam A380 siparişi 58 adet. İlerleyen yıllarda işler planlandığı gibi giderse, bu rakamı daha yukarı çıkarmayı planlıyorlar.
A380, üretim aşamasında Airbus tarafından tespit edilmiş performans, gürültü ve akaryakıt sarfiyatı değerlerinden daha olumlu sonuçlar verdi.
Hülasa; Airbus A380, en büyük rakibinin üretim sürecinde ileri sürdüğü iddiaların aksine, sektör tarafından kısa sürede içselleştirildi ve bir hayli başarılı bir biçimde operasyonuna devam eder hale geldi.
Uzun yıllar boyu rakipsiz bir biçimde ticarî havayolu sektöründe boy gösteren Boeing 747 gibi, Airbus A380 de yine uzun yıllar boyunca karşısında hiç bir rakip olmadan uçmaya devam edecek gibi görünüyor.