Havayolu 101’i yakından takip edenlerin rahatça hatırlayacağı üzere, Amerikalı havayolu şirketleri tarafından iç hat uçuşlarında sunulan internet bağlantı hizmetinin büyük bir bölümü, gogo adlı teknoloji firması tarafından sağlanmakta.
7 Ağustos 2014 tarihinde şirketten yapılan bir açıklamaya göre, gogo için son derece kritik olan bir sertifikasyon süreci başarıyla tamamlandı.
Buna göre, yakın bir zamana kadar, uçaktaki internet bağlantısı sisteminin bir parçası durumundaki Gogo Vision, FAA tarafından verilen sertifika sonrasında artık ayrı bir ürün olarak tek başına da uçaklara kurulabilecek.
Gogo Vision Nedir?
Pek iyi; nedir bu Gogo Vision?
Bir çok havayolu şirketi uçuş esnasında internet bağlantısı sunarken, özellikle uzun mesafeli seyahatlerde önemi artan uçak içi eğlence sistemleri de (IFE), gelişirken evrilmeye başladı.
Bu konuda son dönemin en önemli tartışması, IFE sistemlerinin çehresinin gelecek yıllarda nasıl olacağına yönelik.
Bazı havayolu şirketleri, koltuk arkası ekranların var olmaya devam edeceğini savunarak yatırımlarına bu yönde devam ederken, diğer bazı şirketler ise akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanımının son derece yaygın bir hale geldiğini belirterek, koltuk arkası ekranları kullanmak yerine, IFE içeriğini uçuş sırasında yayınlama (streaming) planları yapıyor.
Geçtiğimiz Mart ayında ITB Berlin Fuarı’nda konuyla ilgili bir açıklama yapan Lufthansa CCO’su Jens Bischof, “Artık herkes bir tablet veya akıllı telefonla seyahat ediyor.” diyerek, şirketin bu konudaki son stratejisini savundu.
Zira önümüzdeki yaz aylarından itibaren, Lufthansa’nın Avrupa ile Rusya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika arasındaki hatlarında Airbus A321 tipi uçaklarla yapılacak seferlerde bazı filmler, TV programları, müzik seçenekleri ve oyunlar, uçak üzerine yerleştirilmiş olan bir sunucu üzerinden yayınlanıyor olacak.
İlk aşamada 20 adet A321, streaming özelliğine sahip IFE sistemleriyle donatılacak.
Lufthansa bu projede, kendi alt şirketi olan Lufthansa Systems tarafından geliştirilen BoardConnect adlı sistemi kullanacak.
BoardConnect’in yanı sıra, Fransız Thales ve Japon Panasonic Avionics firmaları da benzer teknolojiyi müşterilerinin beğenisine sunuyor. Bu iki firmanın aynı zamanda, koltuk arkası eğlence sistemlerinde de sektör liderleri olduğunu hemen ilave edelim.
Lufthansa Systems, Thales, OnAir ve Panasonic Avionics gibi firmalar, IFE içeriğini uçuş sırasında yayınlama teknolojisine yatırım yapmakta. Gogo’ya ait benzer ürünün adı ise, Gogo Vision.
Bu ürün sayeseinde, tıplı Boardconnect’te olduğu gibi filmler, TV programları, müzik seçenekleri ve oyunlar, kablosuz bir biçimde, yolcuların kendi mobil cihazlarına ulaşabilecek. Bu hizmet için internet bağlantısına ihtiyaç olmadığından, aktarım hızı konusunda çok fazla problem yaşanmayacağı öngörülüyor.
TV şovlarının büyük bir bölümü 1,99 USD’den başlayan fiyatlarla satılırken, filmlerde bu rakam 3,99 USD mertebesinde.
American Airlines, US Airways ve Delta Air Lines’ta halen kullanımda olan Gogo Vision, yıl sonuna doğru Alaska Airlines filosunda bulunan uçakların bazılarında da aktif hale getirilecek.
Günümüz itibarıyla, dört büyük havayolu şirketinin filosunda bulunan 1500’den fazla uçakta, Gogo Vision ürünü bulunuyor. Yani havayolu şirketlerinin tercihlerine göre, bu konuda son derece büyük bir potansiyel mevcut.
Yazımızın girişinde belirttiğimiz üzere, alınan sertifika ile, internet bağlantısı bulunmayan uçaklara da Gogo Vision yerleştirilebilecek oluşu, bu işteki fırsatı iyice büyük hale getiriyor. Zira bu cihazı yerleştirmek için sadece sekiz saatlik bir süre gerekiyor.
Bakalım uçak içerisindeki bir sunucu üzerinden eğlence içeriğinin yayınlanma seçeneği, havayolu sektöründe ne kadar kabul görecek.