Tolga Özbek’in Havayolu 101 için kaleme aldığı “THY, Afrika’yı Uçuracak” başlıklı yazının üzerinden dört yıldan biraz fazla bir zaman geçti.
Türk Hava Yolları’nın (THY) Afrika’yı dünya ile bağlama stratejisi, geride kalan dört buçuk yıl içerisinde son derece başarılı bir biçimde gerçekleşti.
İlk aşamada, Boeing 737-900ER tipi uzun menzilli – dar gövdeli uçakların baş rolünü oynadığı bu strateji çerçevesinde Afrika kıtasında, üç yıl (2012 – 2014) gibi kısa bir süre içerisinde tam 22 yeni hat, THY’nin uçuş ağına dahil edildi.
THY böylece, 2014 yılı sonu itibarıyla, Afrika’daki 26 farklı ülkenin, 40 farklı kentine sefer yapar hale geldi.
THY’nin 2012 yılında başlayan Afrika atağına ilk aşamada eşlik eden Qatar Airways‘in günümüz itibarıyla kara kıtadaki destinasyon sayısı 19.
THY, Afrika’da Büyümeye Devam Ediyor
THY CEO’su Temel Kotil tarafından, Star Alliance’ın 17 Aralık 2014 tarihinde Delhi’de düzenlenen toplantısında yapılan açıklamaya göre, 2015 yılı içerisinde altı yeni uçuş noktası, şirketin Afrika ağına katılmış olacak.
Nijerya’da Abuja, Mali’de Bamako, Gine’de Conakry, Güney Sudan’da Cuba ve adları henüz açıklanmayan iki yeni nokta, şirketin yeni uçuş listesinde yer alıyor.
Yeni hatlar planlandığı şekilde açılabilirse, THY’nin Afrika’da sefer düzenlediği kent sayısı 46’ya yükselecek.
Uçula nokta sayısı bakımından THY’yi, Air France takip ediyor.
Halihazırda Afrika’da Air France 34, Emirates 22, Brussels Airlines 19, Qatar Airways 19, British Airways 18 ve Lufthansa 13 noktaya sefer düzenlemekte.
Afrika’yı Dünyaya, THY Bağlıyor
Yukarıda da belirttiğimiz üzere THY, özellikle son üç yıl içerisinde Afrika’da bir çok yeni hat açtı.
Bunun sonucunda THY, Afrikalı olmayan havayolu şirketleri arasında, “Afrika’da en fazla noktaya uçuş yapan havayolu şirketi” ünvanını ele geçirdi.
THY’nin aynı zamanda dünyanın en fazla ülkeye uçan havayolu şirketi olduğunu hesaba kattığımızda, vermiş olduğu bağlantılarla, Afrika kıtasındaki stratejik önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Şirket şu anda 108 farklı ülkede, 263 farklı havalimanına sefer düzenliyor.
THY’nin, Afrika’nın özellikle kuzey bölümünde yoğunlaştığı görülüyor. Şirketin kıta genelinde arz ettiği toplam kapasitenin %56’sı bu bölgede.
Orta-Batı Afrika %20, Doğu Afrika %20 ve Güney Afrika ise %5’lik kapasite paylarıyla, Kuzey Afrika bölgesini takip ediyor.
2015/2016 kış tarifesinde Johannesburg – Cape Town hattının ayrılmasıyla birlikte, THY’nin Güney Afrika’daki nüfuzu da artacak.
Bu arada, Somali’nin başkenti Mogadişu’ya sefer düzenleyen tek büyük havayolu şirketinin THY olduğunu da hemen ilave edelim.
Arz Edilen Kapasite Açısından Durum Nasıl?
Afrika havayolu pazarın arz edilen koltuk kapasitesi açısından ise fotoğraf biraz farklı.
Filosunun tamamı geniş gövdeli uçaklardan oluşan Emirates’in, arz edilen kapasite bakımından açık ara önde olduğu görülüyor.
Afrika’ya haftada 477 sefer düzenleyen Emirates, 149.800 koltuk arz ediyor.
Emirates’i, 456 sefer ve 101.100 koltukla Air France takip ediyor.
Uçulan nokta açısından birinci olan THY ise, 432 sefer ve 71.334 koltukla üçüncü sırada yer alıyor.
Önümüzdeki Yıllarda Afrika’da Rekabet Nasıl Olacak?
THY’nin Afrika’daki büyüme stratejisinin devam ettiği düşünülürse, önümüzdeki yıllarda, şirketin Air France ve Emirates ile arasında bulunan kapasite farkının giderek kapanacağını tahmin edilebilir.
Özellikle dar gövdeli uçaklar yerine geniş gövdelilerin tercih edilmeye başlanması, mevcut fotoğrafı bir hayli değiştirebilir.
THY filosuna bu yıl ve gelecek yıllarda katılacak yeni geniş gövdeli uçaklar, şirkete Afrika’da daha da büyüme imkânı verebilir.
2020 yılına gelindiğinde, havayolu sektörü açısından çok farklı bir Afrika bizleri bekliyor olacak.