Uçaklar, uzun mesafeleri mümkün olan en kısa sürede kat edebilmeleri açısından en verimli ulaşım araçları.
Ama işin konfor boyutuna gelindiğinde, aynı şeyi söylemek pek mümkün değil.
Kimi zaman 300 – 400 kişilik bir yolcu grubu, daracık bir metal tüpün içerisinde saatler boyunca hiç durmaksızın seyahat etmek zorunda kalabiliyor.
Mekânın darlığına, düşük basınç ve kabin içerisindeki havanın kalitesi ile nem oranının düşük olması da eklendiğinde, ortaya pek de rahat olmayan bir seyahat deneyimi çıkıyor.
Tasarımcı James Lee tarafından 2012 yılında Hong Kong’da kurulan Paperclip Design adlı firma, geliştirdiği alternatif tasarımlarla, uçak yolculuğunu daha konforlu hale getirmenin yollarını arıyor.
Firmanın tasarım felsefesi üç temel noktaya dayanıyor:
İnovasyon, Basitlik ve Zarafet.
Paperclip Design firmasının şu ana kadar geliştirmiş olduğu beş farklı sıra dışı tasarım bulunuyor:
1- Paperclip Armrest
Özellikle Economy Class yolcuları arasında bir sorun olan ve Havayolu 101’de daha önce de ele aldığımız kolçak paylaşımına, Paperclip firması da çözüm üretmeye çalışmış.
Geliştirilen farklı tasarımla, iki yolcunun aynı anda kolçağı kullanması ve birbirlerini nispeten daha az rahatsız etmesi hedeflenmiş.
2- Meerkat Seat Concept
Bu koltuk konsepti özellikle uzun menzilli uçuşların Economy Class kabini için geliştirilmiş.
Yolcu dinlenmek istediğinde koltuğu arkaya yatırmıyor. Bunun yerine, koltuğun sırt dayama bölümü ayrılabilir şekilde üretilmiş.
Bel hizasına gelen bölüme konulacak bir el çantası ile hem istenen yükseklik sağlanıyor, hem de normalde belki de koltuk altına konulacak bu çantanın, ön koltuğun altını işgâl etmemesi ve bu sayede bacakların rahatlıkla bu bölgeye uzatlabilmesine imkân veriliyor.
Uçuş sırasında dağıtılan dergiler için ortak kullanım bölmesi, kullanılmadığında rahatlıkla asılabilmeleri için özel kulaklık askısı, tablet bilgisayarların rahatça yerleştirilebilmesine imkân veren özel yemek masası, sabit bardak koyma bölümü, pek de kullanışlı olmayan standart koltuk cepleri yerine kullanılan esnek bantlar, IFE sistemlerinin koltuk altlarında bulunan kutularını bir ayak dinlenme noktası haline getiren basit çözüm, IFE sisteminin kumandasının arkasına yerleştirilen ayna ve yukarıda da belirttiğimiz özel tasarımlı kolçak, Paperclip firmasının geliştirmiş olduğu Meerkat koltuk konseptinin dikkat çeken unsurları.
3- Short-haul Premium Class Concept
Kısa menzilli uçuşların Premium Class kabinleri için önerilen bu tasarımda, Business Class rahatlığından esintiler bulunuyor.
İkili setler halinde düşünülen koltuklar, birbirleriyle çakışmayacak şekilde aşamalı bir biçimde düzenlenmiş.
Böylece hem cam kenarındaki yolcunun koridora çıkışı kolaylaştırılmış, hem de kabin memurlarının yolculara daha rahat hizmet edebilmesi imkânı verilmiş.
Bu tasarımda ayrıca, yolcuların ayaklarını uzatabileceği bir puf da konsepte ilave edilmiş.
4- Checkerboard Convertible Seating
Bu tasarım, kısa menzilli pazarlarda kullanılan ve içerisinde esnek kabin düzeni sistemi bulunan uçaklar için düşünülmüş.
Esnek kabin düzeninin konvansiyonel kullanımında bilindiği üzere, üçlü Economy Class koltuklarının ortada olanının sırt dayama bölümü katlanarak, Business Class koltuğu olarak sunuluyor.
Paperclip firmasının tasarımında ise bu dönüşüm, koltuğun tamamen katlanmasıyla elde ediliyor. Söz konusu katlama işlemi kabin ekipleri tarafından çok kısa bir süre içerisinde ve kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Koltuk katlamaları, adı üzerinde, dama tahtasına benzeye şeklinde yapılırsa, her bir yolcunun önü, arkası ve yanı, boş kalmış oluyor.
5- Butterfly Flexible Seating Solution
Uzun menzilli uçuşlar için geliştirilen ve adını bir tırtılın kelebeğe dönüşmesinden alan bu çözüm, Paperclip Design firmasına “Crystal Cabin” ve “IATA Passenger Innovation” ödüllerini kazandırmış.
Bu tasarım çerçevesinde kabin düzeni, Business veya Premium Economy olarak değiştirilebiliyor.
İkili setler şeklinde yerleştirilen koltukların koridor tarafından olanları, eş koltuğu nispeten bir miktar geride kalıyor.
Premium Economy Class düzeninde koltukların her ikisi de yolcu kullanımına açık. Ancak uçağın kabini bir Business Class’a dönüştürülmek istendiğinde, ikili koltuk setlerinden iç tarafta kalanlar kapatılıyor.
Böylece Business Class yolcuları için bir süit ortaya çıkmış oluyor.
Yolcu uyumak istediğinde ise, oturmakta olduğu koltuk öne doğru katlanıyor.
Bu sayede, sektör genelindeki en büyük yüzey alanına sahip Business Class yataklarından bir tanesi doğuyor.