Her ne kadar son yıllarda yaygınlaşan düşük maliyetli taşıyıcılar için geçerli olmasa da, sunulan ikram hizmeti uçak yolculuğunun en temel unsurlarından bir tanesi konumundadır.
Özellikle uçuş süresinin 3-4 saati aştığı yolculuklarda, ikramın önemi daha da artıyor.
Havayolu şirketleri, standart ikram menülerinin yanı sıra, “özel yemek” (Special Meals) olarak nitelendirilen farklı seçeneklerle de yolcularının karşısına çıkıyor.
Standart olarak sunulan menüler genelde farklı bir çok seçeneğe sahip ve doyurucu olsa da, tıbbî, dinî veya diyete ilişkin tercihler sebebiyle özel yemek seçimi yapmak isteyen yolcular bulunabiliyor.
Uçak yolculuklarında özel yemek uygulamalarının başlangıcı, musevî inanç sistemine göre hazırlanan koşer yemek seçeneği çerçevesinde 1960’lı yıllara kadar uzanıyor.
British Airways ise, 1970’li yıllarda başlattığı Concorde seferlerinde arzu edenlere vejetaryen menü ikram ederek, bu konuda öncülük etmişti.
Yine British Airways tarafından daha 1992 yılında hazırlanan ve Havayolu 101 arşivinde bulunan bir “Special Meals” kataloğu, şirketin bu konuya olan hassas yaklaşımını göstermesi açısından son derece önemli.
Yıllar içerisinde havayolu sektöründeki özel yemek uygulamaları gelişerek çeşitlendi.
IATA tarafından özel yemekler için dört harfli bir kod sistemi geliştirilerek, sektör genelinde bir standardizasyon sağlanmıştır. Günümüzde IATA tarafından tanımlanmış 21 farklı özel yemek bulunmaktadır.
Bununla birlikte, bazı havayolu şirketleri, yolcu tercihlerini de göz önünde bulundurarak, özel yemek seçeneklerini artırmışlardır.
Örnek vermek gerekirse, Singapore Airlines’ın özel yemek seçenekleri, çeşitlilik açısından dikkat çekiyor.
Çocuk Menüleri Neden Bu Kadar Lezzetli?
Özel yemeklerin arasında en fazla tercih edilen türlerden bir tanesi hiç şüphesiz ki, çocuk menüleri.
Havayolu şirketleri, gelecekte kendi biletlerini kendi paralarıyla alacak minik yolcuların gönlünü hoş tutabilmek için elinden geleni yapıyor.
Inflight Feed‘in kurucusu Nik Loukas, çocuk menülerini ele aldı.
Çocuk menülerine önem veren şirketlerin başında, Güney Amerikalı LATAM geliyor.
Geçtiğimiz yıl içerisinde 30.000’den fazla çocuk menüsü ikram eden şirket, artık işlenmiş tavuk “nugget” yerine, ev yapımı tavuk göğüs sunmaya başladı.
LATAM çocuk menülerini hazırlarken, aşırı yağlı ve yüksek kalorili olmamasına da dikkat ediyor.
Lufthansa’nın en son geliştirdiği çocuk menüleri, ünlü şef Sybille Schoenberger’in elinden çıkmış.
Kendisi bir amatör ressam olan Schoenberger, adeta bu merakını çocuk menülerine aktararak, tablo misali menüler elde etmiş.
Çocuklar için son derece cazip olan bu menülerin seçiminde, farklı ülkelerden bir çok çocuğun bir araya gelmesiyle oluşturulan bir jüri görev yapıyor.
Air France’ın çocuk menülerine ise Katalan tasarımcı Eugeni Quitllet’nin sihirli eli değmiş.
Quitllet’nin hazırladığı menülerde bulunan çatal, kaşık ve bıçaklar küçük birer uçağa dönüşebiliyor.
İki buçuk saatin üzerindeki Paris çıkışlı Air France uçuşlarında çocuklara, içerisinde üç farklı organic ürün bulunan menüler sunuluyor.
Bunlar genelde portakal suyu, komposto ve çikolata oluyor.
Düşük maliyetli taşıyıcılardan EasyJet dahi bu işe özel önem veriyor.
Şirket geçtiğimiz günlerde, uçak içerisinde çocuklara sunduğu atıştırmalık kutusunu yeniden tasarladı.
Patates cipsi ve çikolatanın kaldırılmasıyla, atıştırmalık kutusunun toplam besin değeri içerisindeki yağ oranı %4 ve doymuş yağ oranı %40 azaltılırken, lif miktarı da %20 oranında artırıldı.
Singapore Airlines’ın First ve Business Class’ında seyahat eden çocuklar çok şanslı.
Şirketin “Book the Cook” adını verdiği ön sipariş imkânı sayesinde, ebeveynler çocukları için 15 farklı seçenekten bir tanesini tercih edebiliyor.
Singapore Airlines, çocuk menüsü için standart dönemlerde ayda 300, okul tatili dönemlerinde ise ayda 800 civarında ön sipariş alıyor.
Yılda 60.000 civarında çocuk menüsü ikram eden KLM ise farklı bir yol izliyor.
Dokuz farklı deneme uçuşuyla, çocukların ne gibi yemekler tercih ettiğini tespit etmeye çalışan KLM yetkililerine göre, çocuklar “sağlıklı” olarak tâbir edilen yiyeceklerden aslında pek hoşlanmıyorlar.
KLM’in çocuk menülerinde bu yüzden, hamburger, patates kızartması ve pankek gibi seçeneklere rastlamak mümkün.
EVA Air tarafından Hello Kitty konsepti çerçevesinde sunulan çocuk menülerine de değinmek gerekiyor.
Çocuklara, pembe renkli özel kutular içinde ikram edilen bu menüler, farklı tasarımlarıyla göz kamaştırıyor.