Geçtiğimiz sene içerisinde Pegasus’un %15 oranında hissesini satın alarak ortağı olduğu Air Berlin, kurduğu ittifaklarla yapısını güçlendirmeye devam ediyor.
Lufthansa’dan sonra Almanya’nın ikinci büyük havayolu şirketi durumundaki Air Berlin, belki de Lufthansa’nın açtığı yoldan ilerliyor.
Şirketin son hamlesi, Avusturyalı bölgesel low cost taşıyıcı Niki’deki %24’lük payını %49,9’a çıkarmak oldu.
Böylece Pegasus ortaklığı ile Türkiye pazarına adım atan Air Berlin, Niki’deki hissesini artırarak Doğu Avrupa’daki etkinliğini artırmak istiyor.
“Niki de hangi firmaymış!” diyeceksiniz belki de.
Formula 1 tutkunlarının gayet yakından tanıdığı eski bir F1 pilotu vardır; Avusturyalı Niki Lauda.
1970’lerin ikinci yarısında Ferrari adına yarışan ve şampiyonluklar kazanan, 1990’lı yıllarda da yine Ferrari’de danışmanlık yapan Lauda’nın asıl ünü, bir yarış esnasında geçirdiği kaza sonucunda yanmasına dayanır.
Yüzünde ve kafasının diğer bazı bölümlerinde ciddi yanıklar oluşan pilot kazadan sadece 30 gün sonra direksiyon başına geçerek herkesi şaşırtmıştı.
Belki de hız tutkusundan olsa gerek, Niki Lauda zamanında Lauda Air’i kurmuş, 2000’li yıllara girerken de Avusturya Havayolları’na satmıştı.
Havayolu sektöründen vazgeçemeyen Lauda daha sonra Niki adını verdiği havayolu şirketini kurdu.
Filosunda iki adet Airbus A321, altı adet Airbus A320, iki adet Airbus A319 ve iki adet de Embraer E190 bulunan şirket dar koltuk aralıklarıyla donattığı uçaklarıyla düşük maliyetli taşıyıcı (low cost carrier) iş modelini uyguluyor.
Niki’nin web sitesinde, Air Berlin ile 2004 yılında yapılan ortaklık, “Avrupa’nın İlk Düşük Maliyetli Havayolu İttifakı” olarak tanımlanmış.
Gerçekten de bu iş modelini benimseyen havayolu şirketleri genelde birbirleriyle veya büyük network taşıyıcılarla pek iş birliği yapmıyorlar.
Bundan bir buçuk sene önceki Lufthansa – Jet Blue ortaklığı da bu anlamda enteresan ve incelenmesi gereken bir ittifak.
Neticede baktığımızda; Lufthansa, network taşıyıcı firmalar ile ittifaklar kurarak ve şirket satın almaları yaparak büyürken, Air Berlin de benzer bir yolu daha kısa adımlarla ve düşük maliyetli taşıyıcılarla yapıyor.
Bu Almanlardan korkulur. 🙂